LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Mina bästa odlingsråd för pioner

2019-04-12 | Blandat, Perenner, TV4, Victoria Skoglund

Det är många som frågat efter namnet på pionen jag hade med mig i Fröpanelen Tv4 igår. Det var en luktpion som heter ’Catharina Fontaijn’. En underbar sort med stora fyllda blommor som skimrar i lavendelrosa och som sedan övergår i vitt gräddigt fluff. Stark mycket fin doft som även är hållbar som snitt.

 

Ni hittar den här. 

Mina bästa odlingsråd för pioner:

JORD

Pionen trivs bäst där det är mullrik lite tyngre, lerhaltig, djup och väldränerad jord. Luckra uppden befintliga jorden och jordförbättra genom att blanda i till exempel rosjord, barkmull eller väl- förmultnad kompost.

PLANTERING

Gräv ordentliga planteringsbäddar, ca 50 cm djupa och lika vida. Plantera grunt. De små knopparna, skottanlagen, ska ligga 3–5 cm under markytan. Planterar du djupare kommer plantan inte att blomma.

Vattna väl och gödsla inte i samband med plan- teringen.

Ett lagom planteringsavstånd för pioner som ska stå tätt i en grupp är 80–100 cm. Med perenner mellan bör avståndet vara 100–150 cm.

GÖDSLING

På våren och direkt efter blomning kan ni mylla ner några nävar med kogödsel kring pionerna. Jag brukar även vattna med mikrober ett par gånger under vår och försommar. Det fungerar som probiotika till pionerna som kan drabbas av olika svampsjukdomar. Köp här. 

På hösten brukar jag strö träaska runt pionerna för bättre övervintring, samt knoppsättning inför nästa år. Obs! Använd inte för mycket kväverika gödselmedel på dina pioner.

HÖST- OCH VINTERTÄCKNING

Klipp inte ner pionerna på hösten utan låt blad- verket bilda ett naturligt vinterskydd när det vissnar. Är bladen angripna av sjukdomar bör de plockas bort.

DELA – FLYTTA

Det sägs att pioner är känsliga för flytt och om- plantering. Det stämmer inte, däremot kan blomningen dröja något efteråt. Rätt tidpunkt för flyttning är tidig höst.

Gräv upp rotklumpen och dela den eventuellt. Se till att det finns ”ögon”, knoppar, på varje del. Låt ligga och torka till något i snittytan innan plantering på den nya platsen. Jordförbättra och plantera som ovan.

På bilden ovan syns den enkla pionen ´White Wings’ som är otroligt vacker tillsammans med tex, gillenia och rödbladig perukbuske. Den har ett elegant växtsätt och de vita kronbladen påminner om fladdrande sidennäsdukar. Klicka här. 

Vi kommer att få hem ’äkta’ dillpioner nästa vecka. Riktiga dyrgripar..men smakar det så kostar det.

Här hittar ni vårt sortiment av pionersortimentet varierar från säsong till säsong och mer finns att handla i Zetas handelsträdgård.

På hösten hittar ni våra barrotade pioner här!

Stort lycka till

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0