Odla dahlia - En guide för starka och långblommande dahlior
Vi på Zetas odlar dahlia varje år. Dahlian är en färgsprakande klassiker som är helt fantastisk i buketter. För att dahlia ska blomma tidigare samt bättre stå emot den spanska skogssnigeln, rekommenderar vi förkultivering av dahliaknölarna. Mars-april är en bra tid att väcka knölarna till liv. Om du inhandlar din dahliaknöl tidigt på säsongen och behöver förvara den några veckor mellan inhandling och förkultivering förvarar du den svalt och mörkt, i en pappåse eller kartong.
När du fått hem din dahlia
Ta upp dahlian ur påsen. Duscha lätt på knölen om den känns torr. Lägg den om du vill i exempelvis lite jord. Förvara den sedan mörkt och svalt (frostfritt runt 5-8 grader) tills det är dags att förkultivera den.
Såhär förkultiverar du dahlia
1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.2. Fyll upp med näringsrik planteringsjord och sätt knölen 10 centimeter under jordytan.
3. Ställ hinken ljust och svalt.
4. Flytta ut plantan när risken för frost är över, cirka mitten av maj men det beror på var du bor. Var beredd att ha fiberduk till hands att täcka med under några veckor, om det kommer kalla nätter.
5. Vattna mycket sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden.
6. Sköt nu plantan som en vanlig krukväxt.
Plantorna blir knubbigare och stadigare om de toppas när de är cirka 20 centimeter höga. Klipp strax ovanför ett bladpar så förgrenar den sig och blir en stadigare planta som ger fler blombärande grenar. Men kasta inte bort toppen, den blir en fin stickling!
Utplantering
Plantera ut dahlian när risken för nattfrost är över. Den går utmärkt att odla både i kruka eller på friland. För odling i kruka rekommenderar vi krukor på minst 30 liter för lågväxande sorter och minst 40 liter för högväxande sorter. Bra planteringsavstånd mellan knölarna är 50 cm. Något längre om det är en mycket hög sort. Plantera i välgödslad jord och gödsla sedan ytterligare några gånger under säsongen fram till september. Zetas dahliagödsel passar bra! I september ska dahlian få börja sin avmognad inför vintervilan och därför ska gödslingen upphöra.
Vattning
Vattna regelbundet, vilket är extra viktigt om dahlian odlas i kruka. De trivs inte att torka ut. Dessutom finns större risk för mjöldaggsangrepp om plantor i kruka fått torka ut upprepade gånger. Mjöldagg trivs i torrt och varmt väder och ger dahlians blad och knoppar en vit pudrig beläggning. Det är därför viktigt att vattna rikligt och regelbundet varma och torra somrar för att förhindra angrepp.
Skötsel
Under säsongen putsas plantorna från överblommade blommor. Det förlänger blomningen. För att kunna ta sina egna frön behöver dock blomman sitta kvar och torka till fröna är mogna. Höga sorter behöver stöd under sommaren.
Dahlian är en frisk och lättskött växt som ratas av rådjuren, men älskas av sniglar och snäckor. Har man mycket snäckor och sniglar är det bäst att förkultivera dahliorna innan utplantering. Små späda skott blir annars lätt föda för sniglar. Odling i kruka är också att föredra.
Övervintra dahlialökar
Knölarna tål en frostnatt, även om bladen vissnat ner. Men kommer det flera kyliga nätter måste knölarna upp. Gräv upp knölarna med en grep. Det är mindre risk att knölarna skadas med en grep jämförelsevis med en spade. Skaka av det mesta av jorden. Klipp av allt förutom 10 cm av stjälkarna. Skär bort gamla fjolårsknölar eftersom de kan ha röta som sprider sig till resten av knölarna. Skär också bort alla tunna sugrötter, de bidrar till uttorkning eller att knölen ruttnar.
Lägg dem i en låda med spån eller torv. Spånet/torven förhindrar uttorkning men tar även bort överflödig fukt. Har du många olika dahliaknölar är det bra att märka upp dem med namn. Ställ knölarna frostfritt och mörkt.
Stort lycka till!