Japansk lönn i kruka

Japansk lönn i kruka

De japanska lönnarna har skänkt mig så mycket glädje genom åren och deras knotiga grenar skapar spännande dynamik. Det finns många olika sorter av japansk lönn. Jag har några i min privata trädgård och odlar allihop i olika kärl. En av dem är Acer palmatum ’Atropurpureum’ som har ett upprätt och yvigt växtsätt. Den växer i en gammal kopparbalja som jag borrat hål i botten för god dränering. Den kan bli mycket stor men eftersom den inte har tillgång till så mycket jordvolym så håller den sig liten. Nästan som en bonsai.

Japansk lönn 'Garnet'

I ekfatet har jag planterat Acer palmatum ’Garnet’ som får flikiga flammande röda blad. Jag tycker båda sorterna är otroligt vackra även när de har tappat sina blad om hösten. Men tyvärr så måste jag ta in dem i ett kallt garage om vintern och får inte njuta av deras skulpturala form. Där får de stå i mörker och minusgrader, skyddade från kalla vintervindar. De får inget vatten så länge de står i garaget. I mars tar jag ut dem och vid bladutspringet börjar jag vattna försiktigt.

Japansk lönn i kruka
Japanska lönn planterad

Tänk på att inte börja vattna övervintrade bladfällande växter förrän de nya bladen börjar vecklas ut! Så länge de inte har börjat bilda sugrötter (de fina rötterna som leder vatten) är risken för övervattning stor. Det går inte att skynda på grönskan. Låt krukodlade växter vakna i sin egen takt, ljuset och värmen styr deras knoppbildning. Var tredje år brukar jag plantera om de japanska lönnarna. Det gör jag på våren. Samtidigt beskär jag rötterna ganska ordentligt och fyller på med ny jord. Jag har aldrig beskurit grenarna. Träden växer i ungefär 50 liter jord och jag toppdressar jordytan med kogödsel på våren.Jag vill att min trädgård och mina växter ska växa med mig. Därför har jag valt relativt unga träd som vårdas av mig, mina händer och mitt hjärta. I trädkronorna samlas minnen och intryck från årstidernas olika fester. Stammarnas årsringar blir trogna följeslagare och påminner om livets föränderlighet.

På Zetas har vi just nu mycket fina exemplar av japanska lönnar.

Vi skickar dem inte då vi har dålig erfarenhet av att de går av i frakten.

Japansk lönn i trädgård

Varmt välkomna!

/ Victoria

En vänlig påminnelse: Kom ihåg att välja leveranssätt i kassan innan du checkar ut.

Varukorg

Inga fler produkter finns att köpa

Din varukorg är tom