Förkultivera dahliaknölar
När jag väljer ut dahlior till Zetas sortiment så provar jag många sorter själv, men lyssnar också till era rekommendationer. Jag inspireras mycket av Charlotta som har en mycket inspirerande blogg ’Gardenflow’. Hon har en ljuvlig trädgård i Sundsvall som jag hoppas få tid till att besöka någon gång. Hos henne har jag också funnit några nya sorters dahlior som hon odlat i sin trädgård. Bland annat den lekfulla och bollformade dahlian ’Cornel Bronze’.
Färgen är fantastisk och skiftar i aprikos, koppar och brons. Mycket hållbar snittblomma på stadiga stjälkar.
Förkultivera din dahlian för tidigare blomning och bättre hälsa, då har den en bättre chans mot den spanska skogssnigeln. Mars-april är en bra tid att väcka knölarna till liv. Om du inhandlar din knöl tidigt på säsongen och behöver förvara den några veckor mellan inhandling och förkultivering förvarar du den svalt och mörkt, i en pappåse eller kartong.
Såhär förkultiverar du dahlia
1. Använd en plasthink eller kruka med hål i botten, gärna 20 liter.
2. Fyll upp med blomjord och sätt knölen 10 centimeter under jordytan.
3. Ställ hinken ljust och svalt.
4. Vattna mycket sparsamt tills gröna skott börjar växa upp ur jorden.
5. Sköt nu plantan som en vanlig krukväxt.
Plantorna blir knubbigare och stadigare om de toppas när de är cirka 20 centimeter hög. Klipp strax ovanför ett bladpar så förgrenar den sig och blir en stadigare planta som ger fler blombärande grenar. Men kasta inte bort toppen, den blir en fin stickling!
UTPLANTERING
Plantera ut dahlian när risken för nattfrost är över. Den går utmärkt att odla både i kruka eller på friland. För odling i kruka rekommenderar vi krukor på minst 30 liter för lågväxande sorter och minst 40 liter för högväxande sorter. Bra planteringsavstånd mellan knölarna är 50 cm. Något längre om det är en mycket hög sort. Plantera i välgödslad jord och gödsla sedan ytterligare några gånger under säsongen fram till september. Zetas egna dahliagödsel är framtaget just i för detta syfte. I september ska dahlian få börja sin avmognad inför vintervilan och därför ska gödslingen upphöra.
Stort lycka till!
/ Victoria