Övervintra växter i kruka
Hösten har intagit min trädgård. Luften är fuktig och dimman ligger som ett magiskt täcke över sjön på morgnarna. Nätterna börjar bli kyliga och ni som bor norrut har nog redan börjat vinterbädda era trädgårdar.
Jag städar inte så mycket i trädgården på hösten. Täcker hibiscusen med ett täcke med löv och granris. Plockar bort angripna blad från rosor och pioner. Kupar rosorna med jord och räfsar löv.
Det börjar bli dags att ta in växterna som står i kruka, eller bädda in dem i skyddande material. Kyla och tjäle påverkar växternas rotsystem och de är extra utsatta när de står i kruka. Därför är det extra viktigt att skydda växternas rötter, alltså hela krukan.
Perenner och kryddväxter ( ej koriander och basilika som är ettåriga ) i kruka kan förvaras ute under vinterhalvåret. Svep in dem i bubbelplast eller en gammal matta. Ställ upp dem på en frigolit skiva eller på klossar så att det cirkulerar luft under dem. Det går också bra att gräva ner hela krukan i trädgården. Det är nästan det bästa! Då utjämnar man temperaturen och växterna mår bättre.
Jag flyttar in de växter som inte är för tunga i ett kallt mörkt garage. Där kan det bli minusgrader och jag lindar in ’Plättar i luften’ som klättrar på den runda ställningen i flera lager med bubbelplast. Rosmarin och alunroten likaså.
Chokladblomman lindar jag in i bubbelplast och juteväv. Den får också stå i det mörka kalla garaget. Den brukar inte klara sig utomhus i zon 3. Möjligtvis i Skåne. Min stora basilika ’Yemenite’ slänger jag på komposten, likaså chokladblomman. Har inte lyckats övervintra dem. Men har ni ett frostfritt utrymme så ställ in dem där. Jätteverbenan kan gå att övervintra frostfritt.
Jag har flera japanska lönnar i kruka. Tar in dem när de tappat alla sina blad och de har klarat sig fint trots flera minusgrader.
Ju mörkare och svalare, desto mindre vatten. Även fikon och olivträden får bo i garaget inlindade i bubbelplast. Har ni lagerträd, oleander och lavendel, fikon så kan ni övervintra dem i svalt / kallt utrymme. De klarar några minusgrader om de får stå torrt och inbäddade.
Rosor, buskar och träd i kruka kan stå kvar ute men behöver isoleras. Jag lindar in de stora ekfaten med rönnsumak och klotlönnar med poolduk ( sambon jobbar med att bygga pooler ). Det funkar med liggunderlag också. Därefter klär jag utsidan med juteväv och grovt snöre. Bara för att de ska se snyggt ut.
Pelargonerna får stå i ett källarutrymme där det är varmare och mörkt. Dessa ger jag en liten skvätt vatten en gång i månaden. Bara fuktar jorden litegrann. Det bästa är om de kan få ett ljust rum. Jag har tyvärr utrymmesebrist för pelargonerna så de får stå mörkt. De brukar se eländiga ut på våren. Men repar sig senare under försommaren.
Övriga växter som behöver lite mer värme och ljus är potatisblomma, änglatrumpet och myrtenträd.
Mina citrusträd har tyvärr inte klarat sig i mina utrymmen. Har förstått att de vill ha ljusare på vintern än vad jag kan erbjuda. Det bästa är en temperatur som ligger mellan 2-10 grader. Har ni inte det utrymmet så skulle jag ställa dem i ett ljust fönster. Duscha dem en gång i veckan med ljummet vatten. För torr luft gör att de kan börja fälla bladen och det är samma sak för olivträden.
Önskar er en trevlig vecka /Kram V
Lämna en kommentar