Odla luktärt från frö
Luktärten är en ljuvligt doftande växt med en lång blomningstid – en av trädgårdens mest älskade. Denna anspråkslösa klassiker är som skapad för det nordiska klimatet. Plantera eller odla din luktärt vid staket, spaljé eller pergola. Plocka in många buketter och rensa bort överblommat så förlängs blomningen och du kan njuta av luktärt långt in på sensommaren. Vi tar det från början: Börja odla luktärt från vecka 10-12 vilket är en bra tid att sätta de första fröna i jorden inomhus.
Det här behöver du:
LuktärtsfröerSåjord eller planteringsjord
Något att odla luktärtsfröna i exempelvis en liten kruka, för odling i kruka behöver du plastfilm och plastpåse.
Vatten
Namnskyltar
För utplantering:
Planteringsjord
Zetas luktärtsgödsel
Victorias Organiska näring
Såhär odlar du luktärt:
Sätt dina luktärtsfrön från vecka 10-12 beroende på var i landet du bor. Det brukar ta cirka två veckor innan de första skotten syns. Vissa sorter tar längre tid på sig och en del gror ojämnt. Luktärtsfrön som inte använts kan sparas i frysen i en tätslutande burk i minst 10 år.
Steg 1. Så fröna i en plastkruka (ej torvbriketter). Packa jorden hårt och vattna igenom. Tryck ner fröna och lägg på lite ny jord. Gör inget om de hamnar tätt (de ska ändå delas senare).
Steg 2. Ställ ner krukan i en öppen plastpåse eller täck med plastfilm och gör små hål med en nål. Ställ krukorna ljust och gärna ovanför ett element. Det går att ställa dem svalt och kallt direkt. Då tar det dock längre tid innan fröna gror.
Steg 3. När groddarna blivit 7-8 cm är det dags att ställa ut krukorna i sin plastpåse. De tål minusgrader och är mycket tåligare än man tror. På så vis får man knubbiga fina plantor
Växtplats
Luktärter trivs bäst på en växtplats som är solig, men de klarar även vandrande skugga. Beroende på väderförhållanden anser vi att rent söderläge ibland kan bli för varmt. Luktärter trivs bäst på friland eller i djupa pallkragar.
Utplantering
Förbered växtplatsen väl genom att blanda i kompost, stall eller kogödsel. För bästa resultat - blanda ner vårt egna luktärtsgödsel som innehåller biokol som näringberikats med fermenterade böngroddar. Om du ändå vill odla i kruka så bör den innehålla minst 50 liter jord och max 6-7 plantor. Vattna igenom krukorna ordentligt innan utplantering och sära sedan försiktigt på plantorna. De kan sättas något djupare än de stått tidigare då de skjuter nya skott inom kort. Plantavstånd 15 cm. Tänk på att det blir stora och höga plantor. Lämna gott om plats mellan raderna så att du kommer åt att plocka. Stick gärna ner blåbärsris mellan plantorna som de kan börja klättra och stödja sig på. Därefter behöver de höga stöd som tex, ihopbundna grenar eller armeringsnät. Många sorter blir över 2 meter höga och det är värt att lägga engagemanget på stöden.
Skötsel
Vattna och gödsla regelbundet så bjuder dina luktärter på riklig blomning hela sommaren och ända in i september. Guldvatten fungerar utmärkt, 10 delar vatten och en del urin. Vattna på jorden och inte på blad och blommor. Är det riktigt varmt ute mår plantorna bäst om de får vatten på morgonen eller kvällen så att de kan tillgodogöra sig vattnet ordentligt. Plocka den första knoppen direkt så stimuleras plantan att producera fler blommor. Låt inte luktärt gå i frö, då slutar de att blomma! Plocka blommor varje dag och unna dig många doftande buketter.Förvaring
Luktärtsfrön som inte används går bra att lägga i frysen eller kylskåpet för att bevara grobarheten. Lägg fröna i ett kaffefilter eller i fröpåsen och sedan i en burk med tätslutande lock. De håller i över 10 år i frysen.
Stort lycka till med årets luktärtsodling!