Odla sommarblommor från frö – En grundläggande guide
Trädgårdens glädjespridare nummer ett skulle vi vilja kalla sommarblommorna. De förgyller både trädgård och vaser inomhus hela sommaren, vissa sorter ända fram till frostens ankomst. Det är en fördel att förkultivera fröerna för att på det sättet få en tidigare blomning och bättre kontroll över odlingarna. Men det går också bra att så många av frösorterna direkt på växtplatsen, vilket passar den som inte har så mycket utrymme för småplantsodling. Här är våra bästa odlingstips för förkultivering av fröer inomhus, så att du får robusta och kraftiga plantor. Målet är att du ska kunna skapa en så frodig och färgsprakande trädgård som möjligt. När blommorna slår ut är det en glädje att skörda av blomsterprakten och skapa vackra buketter i ljuvliga färgkombinationer.
Jord
Satsa på en jord av bra kvalitet när du sår sommarblommor från frö. För att undvika att fröplantor får för mycket näring i det tidiga stadiet av tillväxten är det bäst att använda såjord eller planteringsjord. Såjorden är speciellt anpassad för att tillgodose behoven hos unga plantor och frön. Den har oftast en lättare struktur, är finare i konsistensen och innehåller vanligtvis mindre näringsämnen jämfört med planteringsjord.
Förkultivering i såjord ger följande fördelar:
- Förebygger övergödning: Såjord innehåller färre näringsämnen än vanlig planteringsjord, vilket minskar risken för övergödning av de känsliga fröerna i de tidiga tillväxtstadierna.
- Bättre luftighet: Såjord har ofta en bättre struktur som främjar rotutveckling eftersom luften kan cirkulera bättre. God cirkulation är avgörande för hur fröplantornas rötter utvecklas.
- Minskar risken för sjukdomar: Lättare jord med mindre näringsämnen minskar risken för övervattning. Det innebär att jorden torkar upp snabbare mellan vattningstillfällena, vilket minskar risken för rotrelaterade sjukdomar.
Förkultivering
- Så dina sommarblomsfröer på våren eller tidig sommar för att ge dem tillräckligt med tid att växa. När fröerna ska i jorden beror på hur lång tid det tar för dem att utvecklas. Tiden från sådd till färdig planta brukar stå angiven på fröpåsen.
- Välj en ljus plats för förkultiveringen och använd såjord (rekommendation), planteringsjord fungerar i många fall också bra.
- Använd en låda eller en pluggbox, fyll på med jord. Använd gärna biokrukor som kan planteras ut direkt i rabatten, trädgården eller i större krukor. De här krukorna kan planteras ut utan omplantering vilket gynnar odlingarna eftersom de unga späda plantorna slipper påfrestningen av omplantering i ny jord.
- Så genom att placera dina fröer i markerade rader i lådor eller strö ner dem i små krukor enligt anvisningarna på förpackningen.
- Anpassa sådjupet beroende på fröets storlek för optimal grobarhet. Det rätta sådjupet hittar du på respektive frösort.
- Märk sådderna så att du vet vad som växer i respektive låda.
- När fröplantorna har etablerat sig och nått en viss storlek kan de gradvis vänja dem vid en mer näringsrik planteringsjord. Det kallas för skolning när de små plantorna sätts i mindre krukor för att så småningom planteras ut på sina permanenta växtplatser. Detta hjälper dem att, steg för steg anpassa sig till en kraftigare jord som innehåller mer näring.
Groperiod
- Under groperioden bör jorden bibehållas jämnt fuktig för att fröna ska kunna gro och utvecklas till robusta och friska plantor.
- Placera sålådan eller krukorna på en ljus plats, gärna där de får indirekt solljus. Om du har möjlighet, använda en värmematta om du vill att dina sommarblommor ska gro snabbare. Tänk på att jorden torkar upp snabbare med undervärme.
Utplantning
- Innan de fröodlade plantorna kan sättas ut ska de avhärdas, det vill säga gradvis vänja sig vid utomhuslivet. Ungefär en vecka till tio dagar innan utplantering ska de ställas utomhus en liten stund. Börja med korta stunder och öka efter hand. Så länge det finns risk för frost ska plantorna stå inomhus under natten.
- Välj en plats i trädgården med rätt växtläge samt väldränerad jord för att främja blomning.
- Plantera ut dina plantor när risken för frost har passerat.
Skötsel
- Håll jorden jämnt fuktig efter plantering för att främja plantornas rotutvecklingen.
- Följ rekommenderade avstånd och gallra vid behov för att undvika att det blir för trångt i rabatten.
- Använd en lämplig gödsel och följ anvisningarna så att plantorna får en hälsosam tillväxt. Vi rekommenderar Victorias organiska växtnäring.
Blomning
- Plocka buketter och rensa bort vissna blommor regelbundet för att gynna ny knoppsättning och kontinuerlig blomning.
- Vattna regelbundet och anpassa mängden vatten efter växtens specifika krav.
Efter blomning
- Klipp bort vissna blommor och blad för att uppmuntra ny tillväxt. Välrensade växter bidrar också till vackrare krukor och rabatter.
- Om du vill spara frön till nästa säsongs odlingar, låt några blommor mogna och samla in fröna när de är redo.
Stort lycka till med din sommarblomsodling!