SÄTT LÖK I KRUKA

Plantera dina höstlökar i krukor – Läs om skötsel, plantering & odling av höstlök.

SÄTT LÖK I KRUKA

Lök är vår passion på Zetas och sätter dem både i trädgården och i krukor. Fördelen med krukodling är att man kan tjuvstarta och få en känsla av vår tidigt på fönsterbrädan redan i februari. Det viktiga är att de hinner rota sig och få sin köldperiod för att blomma till våren. Vi brukar lyckas bäst med tidigblommande sorter som krokus, dvärgnarcisser och små irisar.

Här kan du se Zetas höstlökssortiment!

(Observera att produktsortimentet på e-handeln kan skilja sig från den fysiska butiken  Mer finns att handla i vår handelsträdgård.)

Vi bottnar krukor med krukskärvor och vanlig blomjord ( gärna uppblandat med lite grov sand ). Strö i ett par matskedar med Zetas lökgödsel och blanda upp med jorden. Sätt lökarna tätt, men utan att de snuddar vid varandra. Planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek. Vattna igenom och låt dem därefter stå torrt. När kylan kommer ställer vi in dem i ett kallt garage eller växthus. Där står de på en stor frigolitplatta och vi har även lagt på en stor plywoodplatta för skydd mot hungriga möss. Ska krukorna stå utomhus är det viktigt att de är frosttåliga så de inte spricker. Ställ dem under tak och linda in dem i tex, bubbelplast eller juteväv. Det går också bra att ställa ner dem i en låda och isolera med ihopknycklat tidningspapper. Det viktiga är att de står torrt så att inte lökarna ruttnar.

I februari-mars tar vi fram dem för drivning. En del sorter tar vi in i värmen. Fantanstiskt att ha fönsterbrädan full med krokus och små doftande narcisser.

Här kommer förslag på några sorter vi tycker funkar bra i kruka:

Tulpan ‘Exotic Emperor’. Det är en fylld snövit tulpan med guld- och grönskimrande band på kronbladens utsida. Den blir 35-40 cm hög och blommar tidigt på tjocka stjälkar. Handla här.

Tulpan ‘Aveyron Double’. Väldigt fin snittblomma. De är fyllda med gröna strimmor på utsidan och vita inuti. Höjd: 45 cm. Blomningstid: april-maj- Handla här.

Tulpan ‘Libretto Double’. Denna tulpan har vi planterat i stora ektunnor här på Zetas. Fylld papegojtulpan som har en stor blomma som skiftar i färg under blomningstiden. Höjd: 45-50 cm. Blommar i maj. Handla här.

Tulpan ‘Peppermint stick’. En mycket fin tulpan som får en långsträckt sirlig blomma med polkagrisränder på utsidan och vit insida. Blomman svävar på den tunna stjälken och böljar i vinden. Höjd 20-35 cm.  Handla här.

Narciss ‘Jetfire’. Detta är en fin narciss med eldgul färg och mörk orange mitt. En sort som är mycket lättodlad och förökar sig. Höjd:25 cm. Handla här.

Narciss ‘Thalia’. En favorit här på Zetas. Välkänd odlingsvärd sort med lång historia. Får två stycken, något hängande blommor per stängel. Blomman är cirka 5 cm bred med smala, avlånga och något bakåtriktade kalkblad. Doftande. Höjd ca 30-40 cm. Handla här.

Hyacint ‘Midnight Mystic’. En hyacint som kommer så nära svart man kan tänka sig. Den är verkligen ‘Mystic’ med sin mörkt sammetsvioletta blomklase. Doften är magisk. Höjd 25 cm. Handla här.

Vårstjärna ‘Alba’. En snövit vårstjärna med karaktäristiskt stjärnformade kalkblad. Blommar i mars-april. Blir 15-20 cm hög. Handla här.

X