ODLA KRASSE - SÅ LYCKAS DU

Guide för odling & plantering av krasse

Odla krasse

När vi tanker på krasse dyker bilderna från den franske konstnären Monets vackra trädgård i Giverny utanför Paris upp på näthinnan. Där låter man krassen få slingra sig ut i gångarna mellan de raka rabatterna så ett de nästan bildas en matta av blommor på marken. Buskkrassen som vi valt ut till årets frökollektion här på Zetas har andra egenskaper och kvaliteter än ovan nämna dito. Bland annat är de perfekta som kantväxter i rabatt och köksträdgård men den kan också bidra med glädje hos balkongägare då de med fördel går att odla i balkonglådor och krukor. De är lättodlade, tacksamma och fantastiska eftersom både blad och blommor är ätbara. Egentligen borde alla odla en liten tuva krasse i sitt gröna paradis.

 

Det här behöver du: 

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

Såhär gör du:  

För att lyckas med buskkrasse ska du förkultivera den från frö i mars ungefär. Börja inte för tidigt, två till tre veckor innan utplantering brukar vara lagom. Blötlägg fröerna en dag innan och placera dem på cirka 2 centimeters djup i ett tråg med fuktig såjord. Täck sådden med ett lock försett med luftningshål och placera den varmt. När plantorna börjar sticka upp ur jorden kan du ta fram dem i ljuset. Avhärda och plantera ut dem när risken för frost är över.

Skötsel

Krasse trivs bäst i lucker och fuktig jord. Det är en anspråkslös växt som inte ska gödslas för mycket eftersom blomningen kan utebli om plantorna får för mycket av det goda.

Stort lycka till!


(Observera att sortimentet i vår webbshopp kan skilja sig från den fysiska butiken i Stockholm)

FLER ODLINGSRÅD

ODLA BLOMSTERMOROT

ODLA SOMMARASTER

ODLA RINGBLOMMA

ODLA RUDBECKIA

X