LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Zetas luktärts kollektion 2015

2015-04-16 | Växter, Victoria Skoglund, Zetas Kollektion, Zetas Trädgård

Jag älskar luktärter och brukar sätta ut luktärts plantor varje år i maj i min köksträdgård. De fördrivna plantor man köper i handelsträdgården är sällan märkta med namn. Men köper man frö så vet man exakt vilken sort man får. Jag är mest förtjust i de gamla sorterna som har den där starka karaktäristiska luktärtsdoften med långa stjälkar.

Luktärt zetas

Jag sår fröna i små krukor med såjord eller i små tidningspapperskrukor för att sedan skola om dem ytterliggare en gång innan utplantering. Cirka tre frön i varje kruka. Ställer dem ljust och håller de jämnt fuktiga. I maj när nattfrosten förhoppningsvis är över sätter jag ut dem i väl gödslad jord i soligt läge. De växer snabbt och behöver stöd.

Zetas luktartskollektion

I år tänkte jag sätta ’Blue Velvet’ i en hög lövkorg med en järnspalje och hoppas på många doftande buketter i sommar.

Zetas luktartskollektion

Botanisera gärna i vår egen kollektion utvalda luktärtor.

Luktärt Zetas

I år har jag sått luktärter från Zetas luktärtskollektion. Jag hade svårt att välja och det blev den rosa blommande ’Old Spice Janet Scott’ som är en kulturarvsort från 1903.  Och den mörkt lilablå ’Blue Velvet’ som nästan skiftar i sammetsvart.

Plocka blommorna ofta så bildas nya hela tiden. Jag hade en fräsch bukett i badrummet under hela sommaren förra året. Underbart att gå in på morgnarna i nattlinne, sömndrucken och mötas av den söta doften. Det är vardagslyx för mig.

Kram V.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0