LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Vitlökstips i Nyhetsmorgon

2016-09-29 | Köksträdgården, Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

På lördag klockan 09.27 pratar jag vitlök i Nyhetsmorgon Tv4. 

Hösten är utmärkt tid för plantering. I södra Sverige kan man sätta vitlöken under hela november. Viktigt är att inte sätta löken för tidigt, då hinner den växa för mycket under hösten, vilket kan medfara att den skadas under vintern. Klyftorna planteras 4-5 cm djupt och 10-15cm mellan. Gödsla sedan tidigt på våren, du kan börja redan vid snösmältningen. Den första vitlöken brukar kunna skördas som färsk i början av sommaren.

Under juli-augusti brukar blasten börja gulna och vitlöken är då klar. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet och löken kan få mögelangrepp. Låt löken sedan ligga och torka på en luftig och varm plats. Bästa långtidslagring sker torrt i rumstemperatur.

Jag skördade min vitlök i somras. Tyckte jag fick ett riktigt gott resultat i år. Jag provade två sorter. Sorten ’Primor skördade jag som färsk i mitten av juli. Lade hela lökar på grillen..ljuvligt goda och milda i smaken.

En senare sort som heter ’Germidour’ skördade jag i mitten på augusti. De fick ligga ute en vecka och torka och nu ligger de i en skål i köket. Vilken lyx att ha lagrad vitlök hela vintern.

Sättvitlök

Bästa tiden att sätta vitlök är i mitten på oktober när det börjar bli kallt. I södra Sverige kan man vänta till början av november. Den ska helst inte börja växa efter sättning, vilket kan medföra att den skadas under vintern.

vitlök

Zetas säljer vi vitlök som är odlad i Frankrike. De är statskontrollerade och virustestade fyller de krav som krävs för fullgott utsäde. Man räknar cirka två lökar per kvadrat meter.

 

vitlök

Gödsla tidigt på våren. Gärna med hönsgödsel. Redan när de spröda stjälkarna börjar synas. Sedan ett par gånger till före midsommar. Blasten brukar börja gulna när det är dags för skörd. Låt dem inte ligga kvar för länge i jorden, då kan det yttre skallet som skyddar löken börja spricka.

 

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0