LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Vinterskadade växter i min trädgård

2016-05-16 | Köksträdgården, Odla i kruka, Övervintring, Privat trädgård, Victoria Skoglund

Helgen har inneburit en liten räddningsaktion i  vår trädgården.

Det har varit en tuff vårvinter för växterna hemma hos mig. Det var barmark tidigt i våras och stora temperaturväxlingar som gav stora skador i trädgården.

Lavendeln är torr som fnöske! Jag grävde bort dem och ska plantera en härdigare sort som heter ’Dwarf Blue’. De flesta rosor har också fått skador och jag har fått beskära dem hårt. Min älskade fjärilsbuske finns inget liv i överhuvudtaget. Det  brukar komma grönt nerifrån, men inget alls i år! Vidjehortensiorna har jag fått klippa ner nästan helt och hållet.

Klotnaverlönnarna i ekfaten har varit mycket trögstartade och är medtagna. Ett av dem verkar inte vilja vegetera trots att det är grönt i stam och grenar. Vi hjälpte det lite på traven genom att skapa ett växthus  runt kronan.

294

Jag vill dela med mig av ett tips på hur man kan försöka väcka växter till liv. Skrapa försiktigt i stammen och grenar och se om det finns grönt inunder. Är det grönt så finns det hopp.

Tänk på att inte vattna för mycket!  Så länge växterna inte har fått blad så behövs inte så mycket vatten. Det finns en risk att man istället dränker rötterna och skapar syrebrist i krukan.

4936

Linda plast kring trädkronan, klipp några luftningshål och knyt ett snöre runt stammen under kronan. Nu skapas ett ljust tält med lite växthuseffekt för att hjälpa trädet att slå ut.

Nu håller vi tummarna och ser om det orkar veckla ut sina blad..

3950

Läs mer om hur vi övervintrar träden här.

3956

Vårt fyraåriga fikonträd har inte heller klarat vintern, trots att det stått i vårt garage under vintern. Jag planterade ett nytt i helgen med den gröna krukväxten ’Venushår’ som undervegetation. Trädet står i vandrande skugga under pergolan på sommaren.

284

Medan jag grävde upp lavendeln så målade Johan våra lådor som bleknat i solen.

92

Han målar med svart slamfärg som är blyfri. Lådornas insida är klädd med platonmatta för att skydda på väta. Läs mer om lådorna här.

Det här kanske inte var ett så inspirerande inlägg. Men jag tycker det är viktigt att visa er att växterna får vinterskador även hos mig. Kan även informera att jag har plockat de första mördarsniglarna och har bladlöss på de rosor som fått sina första blad

De stora fliksumakarna har inte orkat slå ut ännu..men idag såg jag liv högt upp i topparna 🙂 

Ligusterhäcken fick sotsvamp förra året och jag har sprayat med Mikroferm för att stärka och förhindra angrepp i år. Jag hinner tyvärr inte skriva om allt, även om jag så gärna skulle vilja dela med mig av mina erfarenheter. Men hoppas förstås att ni förstår och lär av mina något kortfattade inlägg.

Hoppas ni haft en fin helg.

Kram V

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0