Hösten har börjat göra sig tillkänna i trädgården. Jag har börjat vintertäcka träden på terrassen. Har ju en del att ta hand om..
Växter som står i kruka är mer sårbara än de som är planterade i marken. Har ni större växter som måste övervintras utomhus så måste ni isolera krukan för att utjämna temperaturen. Liggunderlaget värmer ingenting men isolerar. Ställa dem intill en husvägg som avger värme. Helst under tak så att det inte regnar och snöar i dem. Växterna mår bra av att stå torrt.
Klotlönnarna och rönnsumaken i ekfat får stå kvar ute på vintern. Jag lindar in rötterna som är extra känsliga. Sveper in dem med Zetas jutevävsklädda liggunderlag och binder med grovt snöre. Ställer in klotlönnarna mot husväggen och under takutsprånget. De stora ekfaten orkar jag inte flytta på så de får stå kvar. De har klarat två vintrar så jag hoppas förstås även att denna vintern blir mild.
Tidigt på våren skuggar jag träden med väv mot den starka vårsolen. Om ni har möjlighet att ställa era växter i skuggan medan de vaknar i mars är det allra bäst.
Min erfarenhet är att växterna tar mest stryk i mars-april. Det är varmt på dagarna och kallt på nätterna. Då uppstår tjältorka när jorden är frusen och de kan inte ta upp vatten. Genom att ställa dem i skugga eller använda väv kan ni förhindra detta.
På lördag berättar jag i Nyhetsmorgon hur man tar hand om sina fleråriga växter i kruka på vintern.
I nästa inlägg skriver jag om hur man övervintrar medelhavsväxter som citrus, olivträd, rosmarin m,m. Här kan ni läsa förra årets inlägg om övervintring.
Kram V.