LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Växter i skugga på Tv4

2014-04-24 | Krukväxter, Odla i kruka, TV4

På lördag medverkar jag i nyhetsmorgon på Tv 4. Jag kommer att tipsa om växter som trivs i den skuggigare delen av trädgården och på balkongen. När jag var i New York förra året såg jag en helt fantastisk balkong som var klädd i bara grönt. Bland annat hängsparris som svävade ut över räcket. Så himla snyggt! Jag har gjort en låda med asparagus, adiantum, ormbunkar och murgrönor. Plantera växterna i stora lådor med bra näringsrik jord. Jag brukar blanda i några nävar kogödsel och benmjöl i samband med planteringen.

Växter för skugga  I  Victoria Skoglund

Jag tycker att de gröna krukväxterna är lite bortglömda i våra krukor och lådor.Plocka in dem  på hösten för övervintring och använd dem på nytt nästa vår med jordförbättring och gödsel. De här växterna klarar dessutom en del blåst, då de har ett ’svävande’ växtsätt som släpper igenom vinden.

Växter för skugga  I  Victoria Skoglund

I den skuggigare delen av trädgården kommer jag att tipsa om bland annat kalktoleranta rhododendron som Inkarho. En av mina favoritbuskar Japanskt olvon, Viburnum plicatum tomentosum ’Mariesii’. Den fantastiska ramslöken, kaukasisk förgätmigej och ormbunkar.

Det är många som frågar om perenner som klarar sig mer norrut. Jag har hört att parasollblad och sockblommor är mycket härdiga, samt syrenhortensia som också fungerar bra i skuggigare lägen.

Ramslök trivs i kalkrik, fuktig jord och bladen skördas under några vårveckor. Smaken avtar efter hand och efter den kritvita blomningen i maj-juni vissnar plantan ner för att återkomma nästa år. Den doftar starkt av lök i trädgården. Ramslök sprider sig snabbt om den trivs.

Den godaste vårpeston på ramslök kan du enkelt fixa med några plantor ramslök i trädgården!

RAMSLÖKSPESTO
Ingredienser

1 stor näve ramslök
50 g riven parmesanost
100 g hasselnötter, pinjekärnor eller mandlar
2 ½ dl (raps/oliv) olja
lite citronsaft
salt och peppar

Gör så här:
Skölj ramslöken ordentligt och torka försiktigt med en ren handduk. Skär i grova bitar. Häll ramslök, parmesan, nötter och olja i en mixer och kör till det blir en slät massa. Smaka av med citronsaft och salt och peppar! Peston håller ca 1 vecka i kyl.

Bilden på ramslök är tagen av Hannu Sarenström.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0