LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Vaxbönor och luktärtor

2016-05-22 | Köksträdgården, Privat trädgård, Victoria Skoglund

Helgen har gått i firandets och trädgårdens tecken. Min förstfödde son fyllde 21 år och vi hurrade för honom på finrestaurang i stan igår. Idag har jag och Johan arbetat i trädgården hela dagen. Vi har klippt gräs, grävt bort de sista vinterfrusna rosorna, gödslat, vattnat och ätit rabarberpaj på den första skörden.

I år har jag verkligen väntat in värmen och jordtemperaturen. Först idag har jag planterat ut de förkultiverade vaxbönorna och luktärtorna. Förra året höll de på att frysa bort trots fiberdukar. Men nu hoppas jag verkligen att vädret håller i sig…

Luktärtor

Jag valde sorten ’Prima Ballerina och ’Franciscus Cupani’ ur Zetas egen luktärtskollektion. Det är inte för sent att så ännu. De blommar bara lite senare om man sår dem direkt i slutet av maj.

2

Jag förbereder…

104

Var mycket försiktig med luktärtornas rötter som är sköra vid omplantering. Jag sätter dem ett par centimeter djupare än de stått tidigare så bildar de nya rötter längs med stjälken. Dessutom står de stadigare från början. (Keramikknopparna säljs på Zetas.)

03

Läs mer om förra årets luktärtsskörd här.

2048

Jag har förkultiverat vaxbönan ’Neckargold’ som jag har mycket god erfarenhet av. De får långa gudomligt goda bönor som inte trådar sig. Nu är jorden så varm att de även kan sås direkt på plats.

2047

Plantorna sätts intill varje bambupinne, och jorden vattnas innan plantering så den är lagom fuktig (men ej blöt). Förra året använde jag fiberduksbågar eftersom det var så blåsigt och kallt. I år ställer jag dem över spenat och salladssådden för att de ska komma igång snabbare.

Läs mer om vind och frostskydd här.

85

Idag slog äppelblommorna ut. Det är så vackert att jag får andnöd. Känner mig rik på livet. Kram V

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0