LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Triangeloxalis i ölandsfönstret

2017-07-26 | Inspiration, Krukväxter, Öland, Victoria Skoglund

Triangeloxalis, Oxalis triangularis. Det finns mängder av arter inom detta släkte och namn som harsyra och lyckoklöver känns kanske också igen. Det här är en växt som alltid finns hemma hos mig. De jag har på Öland har övervintrat tre år i rad. . De planteras om vid första vårbesöket och blir bara vackrare för varje år som går. Den vissnar ner helt på vintern och knölarna övervintrar i jorden utan vatten hela vintern. En perfekt krukväxt till ett sommarhus tycker jag. Jag har två stora exemplar i varje fönster i vardagsrummet.

Det är framförallt den rödbladiga sorten jag förälskat mig i. Under sommaren träder små linnea liknande rosa blommor upp ur det täta purpurfärgade bladverket och dansar som små älvor på sirliga stjälkar. Jag planterar dem i stora solitära arrangemang, ju större desto mäktigare. Krukorna eller faten måste vara ordentligt dränerade då knölarna inte tycker om att stå för vått. Trots andra rekommendationer låter jag de torka upp mellan vattningarna. Husmorstipset är att vattna dem underifrån och hälla bort överflödigt vatten från fatet. Idealiska platser är så ljust som möjligt och står de utomhus trivs de i lätt skugga då bladkanterna kan brännas av för stark sol.

Jag gödslar med flytande växtnäring under sommarhalvåret. I år har jag vattnat med Zetas eget nya flytande gödsel och bladmassan har blivit frodigare än någonsin. Läs mer om gödslet här.

Under vintern så vissnar hela bladverket ner och de små knölarna kan förvaras både mörkt , frostfritt och svalt. Det sägs att de kan övervintra utomhus med ordentlig vintertäckning, gärna med en frigolitskiva.

( Den rödbladiga sorten Oxalis corniculata är en rödbladig sort med små blad jag sett i flera bergskrevor och mellan trappsteg som tycks vara härdig, men som dock inte lämpar sig för krukodling. Den anses vara ett svårutrotat ogräs med gula blommor som sprider sig med frö. Man bör kanske tänka efter om man planterar in en sådan i trädgården både en och två gånger.)

Den fina vatten kannan i mässing säljer vi på Zetas. Ni hittar den här.

Dessa två hade jag med mig i år och har planterat om dem i Zetas egen lerkruka. Jag tycker mycket om de här krukorna som bara blir vackrare med sina patina för varje år som går. Finns i flera storlekar.

/ Victoria

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0