LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Träd i kruka Tv4

2015-05-29 | Odla i kruka, Terrassen, Victoria Skoglund

Imorgonbitti gästar jag nyhetsmorgon Tv4 och kommer att tipsa om träd som kan stå ute på vintern på balkong eller terrass.

Jag tycker det är så synd att många väljer medelhavsträden som olivträd, apelsin och citronträd, fikon till sina balkonger. De är svåra att övervintra och kräver utrymmen på vintern som är svårt att hitta.  Här är några alternativ jag tycker är bättre ni kan titta närmare på:

Klotnaverlönn som grönskar tidigt och är härdig i zon 3 (4). Får en rundväxande tät krona. Som undervegetation har jag planterat grönbladig Trifolium.

Rönnsumak grönskar sent och har ett exotiskt uttryck med sin vida grenar och flikiga blad.

Maackia amurensis. Mycket långsamväxande exotiskt träd som passar på den lilla balkongen. Grönskar sent men har ett mycket vackert silverfärgat bladutspring. Mycket härdig och passar även balkonger uppe i norr. Exotiska mycket vackra blad. Sol-halvskugga

ronnsumaken

Här är en bild från min privata terass med rönnsumaken i grönt bladutspring. Rönnsumaken finns att köpa i flera storlekar.

Anpassa dem efter er terrass storlek så att de blir snyggt i proportion till balkongen eller terrassens form. Välj kärl som kan stå ute på vintern. Ekfat, järn eller hårt brända lerkrukor som klarar kyla. Vintertäck dem med värmande liggunderlag eller bubbelplast i okt-nov. Näringsrik jord och långtidsverkande gödsel.

Rosenskära

Trälådan innehåller rosa rosenskära och höstsilverax som är perenn. Plantera ut i höst för övervintring.

Rosenskära höstsilverax

Fint att kombinera med de mörka flikiga bladen tillsammans med de stora rosa blommorna.

Frosttålig kruka zetas

I den stora frosttåliga krukan har planterat brunnäva, lejongap, alunrot, lövkoja, borstnejlika och kantnepeta.  Jag är inspirerad efter vår Englandsresa där många planteringar var mixade med både perenner och sommarblommor. Lite vild ängslik ’cottagegarden’ känsla.

Läs mer om träd i kruka här

Trevlig helg / Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0