LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Törnrosas kjortel

2017-02-04 | Blandat, Odla i kruka, Sommarblommor, Victoria Skoglund

Törnrosas kjortel, Rhodochiton atrosanguineum

Jag har hitintills bara odlat den från färdig planta, men tänkte jag skulle prova att så den från frö den här gången.

Denna sagolika växt är inte längre en ny bekantskap hos mig. Hon blommar hela sommaren från juni till långt in på hösten med mörkt purpurröda blommor. Ibland vid milda höstar har blommorna hängt kvar på ställningarna som trötta droppar ända in i oktober. Uppseendeväckande kjolar som öppnar sina klockor för en vinröd egensinnig trumpet. Rankorna är sirliga, eleganta med hjärtformade blad. Ibland inte vill göra mig till viljes. Vid omplantering kräver den ganska stor kruka. Ställ den gärna i skuggan ett par veckor efter den kommit i ny jord då den har en förmåga att totalt vissna ner.

Törnrosan är också lite känslig för övervattning innan den bildat nya sugrötter. Var försiktig med vattningen tills den kommit igång med nya rankor. Kan med fördel torkas ut lite mellan vattningarna. På sommaren tål den både sol och lätt skugga. Jag gödslar henne med flytande näring och har aldrig provat att övervintra henne.

En av mina kunder klipper ner rankorna på hösten och ställer hela krukan svalt och vattnas mycket sparsamt. Vackrast tycker jag denna undersköna dam blir om hon får slingra sig längs horisontella ställningar då klockorna framträder bäst. En av mina absoluta klättrande drömmar.

Vi brukar börja sälja plantor på Zetas i slutet på maj.

Ni kan beställa fröer av Törnrosas kjortel här.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0