LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Tjuvstarta säsongen – sätt lök i kruka

2017-10-07 | Lökar, Odla i kruka, Victoria Skoglund

Lök är min passion och jag sätter dem både i trädgården och i krukor. Fördelen med krukodling är att man kan tjuvstarta och få en känsla av vår tidigt på fönsterbrädan redan i februari. Det viktiga är att de hinner rota sig och få sin köldperiod för att blomma till våren. Jag brukar lyckas bäst med tidigblommande sorter som krokus, snödroppar, dvärgnarcisser och botaniska tulpaner.

Jag bottnar krukor med krukskärvor och vanlig blomjord. Strö i ett par matskedar Zetas gödsel och blandar upp med jorden. Sätt lökarna tätt, men utan att de snuddar vid varandra. Planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek. Vattna igenom och låt dem därefter stå torrt. När kylan kommer ställer jag in dem i ett kallt garage. De står på en stor frigolitplatta och jag har även lagt på en stor plywoodplatta för skydd mot hungriga möss. Ska krukorna stå utomhus är det viktigt att de är frosttåliga så de inte spricker. Ställ dem under tak och linda in dem i tex, bubbelplast eller juteväv. Det går också bra att ställa ner dem i en låda och isolera med ihopknycklat tidningspapper. Det viktiga är att de står torrt så att inte lökarna ruttnar.

I februari-mars tar jag fram dem för drivning. En del sorter tar jag in i värmen. Älskar att ha fönsterbrädan full med snödroppar och krokus.

På Zetas brukar i plantera upp stora träfat med lökar. Här blommar narcisser med gullvivor.

Några av mina favoritsorter är :

Dvärgtulpan, Tulipa turkestanica. En flerblommig sort med vitgula blommor som doftar bittermandel kaka.

Dvärgnarciss ’Hawera’. En citrongul doftande liten narciss som får flera blommor på en stjälk.

Bägarkrokus ’Miss Vain’. En liten väldoftande krokus som sträcker upp sina blommor över krukans kant redan i februari.Efter blomningen planterar jag ner dem i gräsmattan där den sprider sig och bildar vita skimrande fält. Krokus är en bivänlig växt!

Förra året satte jag tulpanen ’Queen of Night’ i de stora järnlådorna. Blev såå snyggt! I år provar jag den svartvioletta sorten ’Havran’.

Plantera gärna in lökarna tillsammans med spirande perenner som löjtnantshjärta och akleja.

Lycka till / Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0