LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Syrenbuddleja, en fjärilsmagnet

2017-08-06 | Växter, Victoria Skoglund

Jag har tagit livet av ett antal fjärilsbuskar genom åren, eller rättare sagt så har kylan tagit dem. De är inte riktigt härdiga för min trädgård..men ack den som ger sig. Förra sommaren planterade jag en rosablommande som heter ’Pink Delight’, och den blommar nu nedanför de vita rosorna ’Katharine Zeimet’. Jag fick beskära den hårt i våras då den frusit ner, men kom igång fint och är nu cirka 1.20 hög.

Buddlejan vill växa i näringsrik jord, som inte får vara för lerhaltig. Då är risken att jorden blir för blöt och den får svårare att övervintra. Min växer i full sol och i skydd av hård vind. Jag har klarat en annan sort som heter ’Black Knight i fem år innan den frös bort 2016. De kan nå en höjd på nästan två meter. Jag lägger granris kring rothalsen i november som extra skydd. Beskär dem ovanför de nya bladknopparna i mars-april.

Nu blev det här lite negativt, men jag tycker det är viktigt att ni vet om att de inte är riktigt härdiga och att de kan frysa ner rejält varje år.

Men jag vill också skriva och berätta om hur ljuvliga de är. Det finns en anledning till att jag vill ha dem i min trädgård. Blommorna är mycket eleganta  och de är också riktiga fjärilsmagneter. I min förra buddleja såg jag en sommarkväll över hundra fjärilar fladdra bland blommorna. Ett mycket vackert skådespel i trädgården.

Buddleja davidii ’Black Knight’

Den som kallas för sommarbuddleja  ( Buddleja alternifolia ) sägs vara något härdigare zon 3.  Den blommar tidigare, redan i juni, men jag tycker inte den är lika fin. Men det är såklart en smaksak.

På Zetas har vi fått hem magnifika exemplar av syrenbuddleja. Har ni vägarna förbi buskavdelningen måste ni gå ner och se hur fjärilarna kalasar bland blommorna. Funderar ni på att köpa en planta från E-handeln så ska ni välja de större exemplaren i 10 liters krukor. Det är otroligt fina plantor med massor av knoppar och blommor. ( Begränsat lager ) Klicka här.

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0