LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Svart iris och trebladsspira

2016-09-14 | Inspiration, Lökar, Min trädgård, Perenner, Victoria Skoglund

Ibland blir en komposition mer än storslagen! Lyckan när växter gifter sig med varandra är som att vara med på ett långt kärleksfullt bröllop. Även om inte färgerna är helt lika varandra så finns det en nyans av rött i trebladsspirans blomma som blir ett otroligt vackert komplement till perukbusken.

_svart-irispg

I slutet av juni blir det fest hemma hos mig när trebladsspiran (Gillenia trifoliata) och den blåsvarta amerikanska trädgårdsirisen (Iris germanica ’Hello Darkness’) blommar intill den rödbladiga perukbusken (Cotinus coggygria ’Grace’). Det är som ett vitt ymnigt snöfall bland röda blad. Den svarta irisen står stadigt i sin strama kostym bland det romantiska. Intill växer havtorn och buxbom klippta till strikta klot. De tonar ner det vilda och blir en fin kontrast till det busiga. Som fyllnadsväxt har jag satt kantnepeta (Nepeta x faassenii ’Kit Cat’) som är en lågvuxen sort. Vår katt Sigge ligger ofta i detta blå hav och blir yr av den mintaktiga doften

iris-hello-darkness

De amerikanska trädgårdsirisarna har alltid förtrollat mig, och på Zetas importerar vi dem från USA. Det är mycket vackra växter som kan höja rabatten till nya spännande dimensioner.

Den sort som jag har valt, ’Hello Darkness’, hamnar alltid i ögats blickfång när den blommar. Men före blomningen är även de spetsiga bladen en fin kontrast till andra växter. Läget ska vara väldränerat, varmt och soligt, men inte för torrt. Lägg rhizomerna (jordstammarna) horisontellt i jorden med översidan ovan jord. Den mörka trädgårdsirisen är också vacker att samplantera med lila alliumbollar och silvrig malört och den är rådjurssäker.

Ni finner flera sorter i vår webbshop och på Zetas perennavdelning. Klicka här för att köpa iris.

trebladsspira-perukbuske

Texten och bilderna är från min senaste bok ’Min trädgård vid sjön’. Ni kan beställa signerade ex här med endast 16 kronor i frakt.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0