LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Svart dramatisk iris med vänner

2018-06-26 | Blandat, Min trädgård, Perenner, Växter, Victoria Skoglund

Perukbuske, trebladspira och svart iris blev en oslagbar komposition.

Ibland blir en komposition mer än storslagen! Lyckan när växter gifter sig med varandra är som att vara med i ett kärleksfullt bröllop i flera veckor. Även om inte färgerna är lika varandra så finns det en nyans av rött i trebladspirans blomma som blir en otroligt vacker kontrast till perukbusken och den svarta irisen.

Fest blir det hemma hos mig när trebladspiran, Gillenia trifoliata och den svarta amerikanska irisen, Iris germanica ’Hello Darkness’ blommar intill perukbusken Cotinus ’Grace’ i juni. Det är som ett vitt ymnigt snöfall bland röda blad. Den svarta irisen står stadigt i sin svarta kostym bland det romantiska. Intill växer havtorn klippta till strikta klot och buxbom. De tonar ner det vilda och blir en fin kontrast till det busiga. Som fyllnadsväxt har jag satt kantnepeta Nepeta x fassenii ’Kit Cat’ som är en lågvuxen sort. Vår katt Sigge ligger ofta i detta blå hav och är yr av den mintaktiga doften.

Amerikansk iris 

De amerikanska irisarna har alltid förtrollat mig. Det är en mycket vacker växt som kan höja ratten till nya spännande dimensioner. Den hamnar alltif i ögats blickfång när den blommar. Men även de spetsiga bladen är en fin kontrast tillsammans med andra växter. Läget ska vara väldränerat, varmr och soligt. Lägg rhizomerna horisontellt i jorden med översidan ovan jord. Den är också vacker att samplantera med lila alliumbollar och silvrig malört. Rådjurssäker.

På Zetas finner ni olika sorters irisar här. 

Perukbuske, Cotinus Grace

Det här är en buske som ger mycket tyngd i min rabatt med sitt robusta växtsätt. Den kan bli uppemot 3-4 meter hög och brukar få plymliknande rosa plymer i augusti. Jag brukar beskära den tidigt på våren i samband med bladutspringet. Jag vill inte att den ska bli för stor där den står nu. Den är känslig för uttorkning de första åren, men tycker den blir mer torktålig ju äldre den blir. Den är härdig i zon 3 ( 4 ). Klicka här.

Jag säger ofta att nu är det som vackrast i min trädgård. Men precis just nu är det nog det i allafall.

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0