LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Stort treblad

2017-05-21 | Perenner, Victoria Skoglund

Stort treblad , Trillium grandiflorum

En stjärna, en storhet i lundens trädgård. Jag tror många tycker att det här är en exklusiv och svårhanterlig växt. Plantera henne i mullrik, fuktighetshållande jord i vandrande skugga och du har en evig kärlek. Jordblandningen bör innehålla lövkompost, grov fibrig okalkad torvmull och en tiondel grovt grus. Just den här sorten är den vanligaste i sitt släkte och också den allra vackraste.

Likt vita enkla små näsdukar slår hon ut maj. Det finns en fylld variant som heter Trillium grandiflorum ’Snowbunting’som är utsökt vacker där blommorna liknar vita rosor. Den förökas endast genom delning och är därför mycket dyrare. De fylldblommiga sorterna har betydligt längre blomningstid än de enkla. Gäller för övrigt alla fylldblommiga örter, tillväxten är dock långsam, en stjälk för varje år.

Foto: Lena Granefelt

Samplantera gärna trebladen tillsammans med rododendron, sippor, spetsmössa och andra lundväxter. Den bildar med åren tuvbildande bestånd, och kan med fördel växa i en sluttning i norr. Låt dig förföras och förenas med denna skönhetsdrottning.

Vi har fått hem fina exemplar på Zetas. Läs mer här.

Jag har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0