LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Storrams passar i skuggrabatten

2019-05-17 | Perenner

Storrams, Polygonatum x hybridum

En av mina absoluta favoritväxter. På höga bågböjda stjälkar hänger de vita dropparna som smycken med gröna spetsar. Påminner litegrann om en storvuxen liljekonvalj. I maj plockar jag in dem och ställer dem i höga vaser i vårt trädgårdscafe. Som eleganta damer förgyller de kundernas fika med en mycket svag doft av konvalj.

Önskar man en mer parfymerad dam förslår jag vippramsen, Smilacina racemosa som som sprider en underbar doft av citron. Båda sorterna är lättodlade och trivs bäst i lätt humusrik fuktighetshållande jord. Viktigt är dock att jorden inte blir för blöt vintertid. Lägg en frigolitskiva över växtplatsen om jorden är dåligt dränerad. Många säger att hon trivs även i torra lägen, vilket gör att hon iså fall kan passa på extrema växtplatser med både skugga och torka. I maj-juni når hon en höjd av sjuttio centimeter. Ett halvskuggigt läge är idealiskt och hon sprider sig långsamt i sidled. Passar utmärkt i sällskap med vitkantad funkia, rodgersior och parasollblad.

Som ni ser på bilden är den också en viktig pollinerar växt. Blommor som älskas av bin och humlor. Vi säljer fina plantor både i trädgården och i webbshoppen. Stänglarna är långa.. och skulle de gå av i frakten är det ingen fara. Den skjuter nya friska skott inom kort.

Klicka här för att köpa storrams. 

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0