LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Sötaste tomaten ’Sungold’

2017-02-18 | Fröer, Köksträdgården, Växthus, Victoria Skoglund

Jag brukar som regel inte så tomater utan tar hem förkultiverade plantor från Zetas. Men nu när jag snart har ett växthus på plats så måste jag naturligtvis prova en del roliga udda tomater. Jag har valt fyra olika sorter. En av mina absoluta favoriter ’Sungold’ har jag haft i flera år. Det är en sort som får något större frukter än körsbärstomaten. Ger stor skörd och ljuvligt söta frukter med fantastisk smak!  Du hittar den här.

Jag har även sått en körsbärstomat som heter ’Indigo Blue Berries’ som mognar från blått till mörkt tegelrött. Sägs vara särskilt lämplig för växthus. En annan dekorativ sort ’Tigerella’ får randiga frukter i gult och rött. Sägs mogna tidigt. Den sista sorten jag provar heter ’Indigo Rose’ och är en plommon tomat som övergår i svart när de mognat klart.

Lämplig tid att så är i februari-mars om man har växthus. Annars är mars-april än bättre tid för sådd vid direkt utplantering. Jag använder mig av en pluggbrätte ( finns här ) som jag fyllt med såjord. Har petat ner ett frö i varje plugg. De står i ett varmt fönster cirka 25 grader under tiden de gror.

När de små bladen börjar synas är det bättre att placera brättet svalare. När plantan utvecklat blad och är 6-7 centimeter hög är det dags att skola om dem i en större kruka. Ställ dem gärna lite djupare än de stått tidigare. Den har då möjlighet att utveckla ett större rotsystem. Se till att hålla jorden fuktig hela tiden.

Här är en bild på förra årets tomatplanta. Minns dock inte vilken sort som syns på bilden.

Jag skördade många olika sorter förra året, men kommer inte ihåg vilka som ligger i skålen. Tycker det är så härligt att blanda olika tomater i en sallad. Lyckas jag med skörden i år ska jag prova att lägga in tomater och göra egen ketschup.

Vill ni dela med er av era favorittomater så tar jag tacksamt emot era erfarenheter?

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0