LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Sätta tulpaner i kruka

2022-09-06 | Inspiration, Lökar, Odla i kruka, Odling, Victoria Skoglund

Det går alldeles utmärkt att sätta tulpanlökar i kruka. För att lyckas finns det några knep att ta till.

Det här är mina erfarenheter:

Välj en så stor kruka som möjligt. Jorden har nämligen en isolerande effekt och jämnar ut temperaturen som är av betydelse för lökens övervintring. Det är också viktigt att det är hål i botten så att inte jorden inte blir för blöt. Den här våren tog dock kål på flera av mina tulpaner då det blev extremt kallt med många minusgrader i mitten av april när de krispiga vattenspända bladen hade börjat komma upp ur krukan. Men så kallt brukar det inte vara och vi får hoppas att nästa vår blir mildare.

Fyll krukan med jord och plantera lökarna med cirka 3 cm plantavstånd. Jorddjupet bör vara tre gånger lökens storlek. Det räcker om ni vattnar vid planteringen. Finns det möjlighet att ställa krukorna torrt under tak, i ett kallt förråd ( behövs inget ljus ) eller en jordkällare så är det bästa utrymmet under vintern. Ta fram krukorna i mars-april beroende på var i landet ni bor. Vattna sparsamt och täck dem om det blir många minusgrader.

När det blommat över så vill tulpanlökarna bo på en solig varm plats i trädgården. Om ni har tur och valt sorter som blommar om kan ni räkna med fägring året därpå.

Några sorter som jag lyckats bäst med är tulpanerna ’Silver Cloud’ med sitt violetta skimmer tillsammans med ’White Proud’. Ekfatet hade jag inte möjlighet att ställa in, utan den fick istället ett lager med granris över sig.

En annan sort som blommade otroligt länge är tulpanen ’Charming Beauty’ Den väckte mycket uppmärksamhet här på Zetas, och tror alla fotograferade när den blommade i sin unika mjuka färg.

Den rosa enkla tulpanen ’Salmon Dream’ är också lämplig för kruka och blommar länge.

Jag älskar även den sirliga tulpanen ’Peppermint Stick’. Den återkommer år efter år i min trädgård och blommar tillsammans med kantnepetan i maj.

Tulpaner kan sättas under september-oktober, eller så länge det går att gräva i jorden.

Upptäck årets kollektion här. 

Lycka till / Victoria

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0