LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Sätt vitlök nu!

2018-10-03 | Köksträdgården, Lökar, Victoria Skoglund

Det är tid att sätta vitlök nu!

Lämplig planteringstid är från mitten av september i norra Sverige och mitten av oktober i mellan Sverige och i november i södra Sverige. Om löken planteras för tidigt hinner den växa för mycket redan under hösten vilket kan medföra att den lättare skadas under vintern.

Dela löken i klyftor med roten ned, så att ca 5 cm jord täcker klyftorna. 10-15 cm avstånd mellan klyftorna och radavståndet bör vara 35-40 cm. Viktigt är att komposten eller naturgödslet är väl förmultnad vid planteringen. Gödsla vitlöken tidigt. Redan när den börjar sticka upp, vid snösmältningen kan man lägga på hönsgödsel eller Zetas egna gödsel. Det fungerar också att lägga ut gräsklipp som hjälper till att hålla fukten och samtidigt ger näring. Sedan kan man gödsla ett par gånger till före midsommar. Vitlök är näringskrävande och accepterar inte torka.

Vi har många olika sorters vitlök på Zetas nu. Läs och köp här. 

Det är dags att skörda i mitten av juli i början av augusti när blasten börjar gulna. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp.

Låt löken torka ordentligt på ett luftigt och varmt ställe i ca 2 veckor. Bäst är torr rumstemperatur.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0