Jag älskar krokus och önskar att fler satte dem i sina trädgårdar. Förra året planterade jag flera sorter i krukor. När jag tömmer mina sommarblomskärl tar jag bort rotklumparna och översta jordlagret. Sparar bottenjorden som jag sedan gödslar upp med benmjöl. Jag vill rekommendera bägarkrokusen eller snökrokus, Crokus ’Blue Pearl’ som den också kallas. Sätt lökarna tätt utan att de nuddar varandra. Täck dem med jord.
Vattna igenom krukorna efter plantering. I slutet av oktober ställer jag in dem i vårt kalla garage. Där får de stå mörkt och kallt utan vatten till början av mars. Det går också bra att gräva ner dem i trädgården och täcka med löv. Eller ställ dem intill en husvägg och linda dem i bubbelplast, väv eller en gammal matta.
Såhär såg det ut i våras när jag tog fram dem från kallgaraget. En vecka senare blommade blå krokusar i den patinerade Zetas krukan. Det är också en viktig blomma för humlor och bin som letar pollen tidigt på våren. Redan i mars vid snösmältningen börjar den blomma. Isblå öppnar de sina kronblad mot den skimrande vårsolen. Jag har hela trädgårdsbordet fullt med krukor av blommande blå och vita krokusar. Prova även ’Barrs purple’ som gärna förvildar sig i trädgården.
I korgen hade jag satt tulpanen ’Light and Dreamy’ som sedan fick sällskap av aprikosa penséer. Tulpaner och Krokus skyddar jag med Trico Garden mot hungriga rådjur.
Jag ska även plantera botaniska krokusar under häggmispeln. Tänker att det kommer att bli fint när de sprider sig mellan hasselörtsbladen. Om ni är sugna på att sätta Allium som är helt rådjurssäker så kan ni klicka här för mer info.
Kram V.