LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Kom igång med höstplantering!

2022-09-05 | Inspiration, Odling, Perenner, Victoria Skoglund

Därför ska du plantera på hösten

Hösten är en underbar tid för växterna bli planterade. De allt längre nätterna gynnar rotbildning och en god tillväxt nästkommande vår. Hösten är faktiskt en av de bästa perioderna under året för plantering. Fördelarna är många med att plantera nu; jorden är naturligt fuktig vilket gör det lättare för växterna att etablera sig. Risken för att de ska torka är liten och växterna har inte samma behov av skötsel och vattning som på våren och försommaren.

Rötterna är det första som vaknar på våren och har då växten planterats på hösten är den redan på plats och kan börja växa vid tidigast möjliga tillfälle. Det ger den de bästa förutsättningarna att klara påfrestningar som exempelvis försommartorka.

Du kan plantera lövfällande träd och buskar så länge det går att gräva i jorden. Samma sak gäller med rosor, klätterväxter, fruktträd och bärbuskar.

Perenner
Perenner brukar gå bra under oktober månad men det beror lite på var du bor i Sverige. I norra delarna av landet är det bra att få ner perennerna i september så de hinner rota sig något, annars riskerar de att frysa upp under vintern. Handla säsongens perenner här.

Städsegröna växter
Även städsegröna växter, till exempel barrväxter, rododendron och bambu bör planteras under september, då de behöver rota sig innan tjälen kommer. Dessa växter avdunstar vatten via bladen hela vintern och har de inte hunnit rota sig innan vintern kommer kan de torka ut.

I vår handelsträdgård hittar du allt du behöver för din höstplantering. Varmt välkommen in!

Stort lycka till med din höstplantering!

Benved är en växtgrupp som vi älskar här på Zetas. Med många användningsområden och vackert varierande bladverk är den i år utsedd till Årets höstfröjd 2022 av Stora Planteringsveckan.

höstplantera

Plantera på hösten – förläng säsongen och gynna växterna dina.

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0