LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Sätt lök i kruka

2022-08-03 | Odling

Sätt blomsterlök i kruka

Lök är vår passion på Zetas och sätter dem både i trädgården och i krukor. Fördelen med krukodling är att man kan tjuvstarta och få en känsla av vår tidigt på fönsterbrädan redan i februari. Det viktiga är att de hinner rota sig och få sin köldperiod för att blomma till våren. Vi brukar lyckas bäst med tidigblommande sorter som krokus, dvärgnarcisser och små irisar.

Här kan du se Zetas höstlökssortiment!

(Observera att produktsortimentet på e-handeln kan skilja sig från den fysiska butiken  Mer finns att handla i vår handelsträdgård.)

Vi bottnar krukor med krukskärvor och vanlig blomjord ( gärna uppblandat med lite grov sand ). Strö i ett par matskedar med Zetas lökgödsel och blanda upp med jorden. Sätt lökarna tätt, men utan att de snuddar vid varandra. Planteringsdjupet ska vara tre gånger lökens storlek. Vattna igenom och låt dem därefter stå torrt. När kylan kommer ställer vi in dem i ett kallt garage eller växthus. Där står de på en stor frigolitplatta och vi har även lagt på en stor plywoodplatta för skydd mot hungriga möss. Ska krukorna stå utomhus är det viktigt att de är frosttåliga så de inte spricker. Ställ dem under tak och linda in dem i tex, bubbelplast eller juteväv. Det går också bra att ställa ner dem i en låda och isolera med ihopknycklat tidningspapper. Det viktiga är att de står torrt så att inte lökarna ruttnar.

I februari-mars tar vi fram dem för drivning. En del sorter tar vi in i värmen. Fantanstiskt att ha fönsterbrädan full med krokus och små doftande narcisser.

Här kommer förslag på några sorter från kollektion 2021 vi tycker funkar bra i kruka:

Tulipa 'Exotic emperor'

Tulpan ‘Exotic Emperor’. Det är en fylld snövit tulpan med guld- och grönskimrande band på kronbladens utsida. Den blir 35-40 cm hög och blommar tidigt på tjocka stjälkar. Handla här.

Tulipa Aveyron

Tulpan ‘Aveyron Double’. Väldigt fin snittblomma. De är fyllda med gröna strimmor på utsidan och vita inuti. Höjd: 45 cm. Blomningstid: april-maj- Handla här.

Tulpan ‘Libretto Double’

Tulpan ‘Libretto Double’. Denna tulpan har vi planterat i stora ektunnor här på Zetas. Fylld papegojtulpan som har en stor blomma som skiftar i färg under blomningstiden. Höjd: 45-50 cm. Blommar i maj. Handla här.

Tulipa 'peppermint stick'

Tulpan ‘Peppermint stick’. En mycket fin tulpan som får en långsträckt sirlig blomma med polkagrisränder på utsidan och vit insida. Blomman svävar på den tunna stjälken och böljar i vinden. Höjd 20-35 cm.  Handla här.

Tulipa 'peppermint stick'

Narciss ‘Jetfire’. Detta är en fin narciss med eldgul färg och mörk orange mitt. En sort som är mycket lättodlad och förökar sig. Höjd:25 cm.

Handla här.

Narcissus 'Thalia'

Narciss ‘Thalia’. En favorit här på Zetas. Välkänd odlingsvärd sort med lång historia. Får två stycken, något hängande blommor per stängel. Blomman är cirka 5 cm bred med smala, avlånga och något bakåtriktade kalkblad. Doftande. Höjd ca 30-40 cm. Handla här.

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0