LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Sammetssvart iris med förtrollande skönhet

2017-09-17 | Perenner, Victoria Skoglund

Nu har vi äntligen fått hem de amerikanska irisarna. Fraktade över ett stort hav till vår handelsträdgård.

Det finns flera amerikanska förbluffande hybrider som med sina midnattsvarta blommor förtrollar mig. Blommorna med sitt lockande inre bjuder till förbjudna tankar och drömmar. Irisen är en växt som trivs på knepiga platser i trädgården. På Zetas är den svarta madamen planterad vid entren tillsammans med den silvriga malörten Artemesia filifolia, ulltistlar och violetta alliumbollar. 

Sorten på bilden heter ’Before the Storm’. Klicka här.

Läget måste vara väldränerat, soligt  och jorden näringsrik. Jag blandar upp jorden med grus och tillsatte lite Zetas gödsel vid planteringen. Vattna medan den rotar sig, därefter vill den stå torrt. Lägg rhizomerna horisontalt i jorden och översidan ska anas ovan jord. Det sägs också att de ska delas vart fjärde år, annars avtar blomningen. Iris ’Before the Storm’ doftar grön vinddruva och en nyans av honung.

Plantera gärna in violetta alliumlökar som får sväva över irisarna och malörten. Sorten på bilden heter Allium ’Globus’ och säljs styckevis.  De ska planteras nu. Klicka här.

Kika gärrna på Zetas exklusiva sortiment. Klicka här. (  Obs! Det är ett begränsat lager och vissa sorter är mycket svåra att få tag på. )

I somras tog jag en bild på en blå fantastisk iris som blommade hemma hos min pappa. Jag kan tyvärr inte svara på vilken sort det är. Men tror det kan vara ’Sprit Mountain’.

Jag har tyvärr inte möjlighet att svara på frågor och ge individuell rådgivning på grund av hög arbetsbelastning. Jag hänvisar er istället till de olika trädgårdsforum som finns på nätet, där ni kan hitta många svar från andra trädgårdsintresserade vänner.

Min mejl var igår proppfull med frågor, men tiden räcker inte till. Jag är mycket ledsen för att inte hinna med och ber om ursäkt för att ni lämnas obesvarade.

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

 

Iris Germanica-gruppen ’Before the Storm’

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0