Det här receptet har jag fått av min kollega Pernilla på Zetas. Hon hade bakat den till första advent och var helt lyrisk. Jag bad om att få receptet och bakade den i helgen. Jag måste hålla med henne!  Det här är nog den godaste saffranskaka jag någonsin smakat. Kombinationen av saffran, tranbär och vit choklad är ljuvlig. Den är saftig, ganska mäktig och passar perfekt till en kopp med starkt mörkrostat kaffe. Våra gäster gav den fem stjärnor!

saffranskaka-victoria

Här kommer receptet 6-8 bitar:

Sätt ugnen på 175 grader och smörj och bröa en form som rymmer två liter.

1/2 gram saffran

1 dl hett kokande vatten

225 gram smör

4 dl strösocker

4 ekologiska ägg

4 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl torkade tranbär / 1 msk vetemjöl

Kräm:

200g Philadelphia cream cheese

3 msk vispgrädde

100 gr vit choklad

Blanda saffran och kokande vatten i en kopp och låt dra cirka 5 minuter. Rör smör och socker poröst med elvisp. Vispa i äggen, ett i taget. Häll i saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda noga. Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda ner dem i smeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen cirka 50-60 minuter. Känn med en provsticka om den är klar. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp. Lägg creamcheesen i en skål och vispa den med elvisp. Koka upp grädden och lägg i den hackade chokladen. Dra bort den från plattan. Blanda ihop till en fluffig kräm. Toppa den kalla kakan med krämen och toppa med tranbär och sikta över florsocker. Man kan även garnera med några färska rosmarinblad.

Njut!!

saffranskaka-med-tranbarsaffranskaka-vit-choklad

Jag önskar er en fin andra advent.

Kram V

Varukorg
Varukorgen är tom.
0
X