Här kommer receptet på den fantastiskt goda rotsellerisoppa jag berättade om i senaste poddavsnittet. Tricket är att baka äpplen och rotsellerin i ugnen.
Räcker till cirka 4 portioner.
1 rotselleri ca, 350gram
2 st äpplen, skalade och urkärnade
- 1 msk olivolja till rostning
- 1 dl vispgrädde
- 5 dl vatten, kallt
- 2 tärning(ar)grönsaksbuljong
- 1 st citron saften från en liten
- 1 krm salt, efter smak
- 1 krm svartpeppar, efter smak
- 2 dl cremefraiche
- Gör så här:
- 25 gram smör
- 0,5 dl rostade hasselnötter, grovhackade
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär bort skalet från rotsellerin och dela den i mindre bitar. Skär äpplena i stora klyftor. De ska vara större än rotselleribitarna eftersom de mjuknar snabbare i ugnen.
- Lägg rotsellerin och äpplena i en ugnsform, ringla över olja och låt rosta i ugnen tills de mjuknat, ca 20–30 minuter beroende på hur stora bitar du har.
- Koka upp crème fraiche, grädde, vatten och grönsaksbuljong.
- Häll över den rostade rotsellerin och äpplet i kastrullen och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten tills du har den konsistens du önskar.
- Bryn smöret och vänd i de hackade hasselnötterna.
- Servera soppan och avsluta med att ringla över lite hasselnötssmör.
- Receptet på Jennys tomatpaj hittar ni här.
- Smaklig spis!