LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Rådjurssäkra lökar

2015-09-30 | Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Kollektion

Jag får mycket frågor varje dag om lökar som rådjur och harar låter bli.

Påskliljor och narcisser är garanterat säkra kort. Jag älskar narcissser och har planterat många olika sorter genom åren. Jag har två favoriter som är klassiska i sitt utseende och som doftar ljuvligt.  Jag satte ett tjugotal i helgen när vi var på Öland, både i gräsmattan och i rabatten intill husväggen.

Narcissus Actaea

Narcissus ’Actaea’ får en stor platt blomma med röd rund rand i koronan. Ni ser den på bilden ovan. Ytterliggare en favorit är den gamla sorten Narcissus Recurcus’ som får mindre blommor med något bakåtstrukna kronblad. Båda sorterna doftar helt himmelskt!

Narcissus toto

Narcissen ’Toto’ blommade länge under häggmispeln. Men måste jag välja mellan de flerblommiga tycker jag bättre om ’Thalia’ som blommar med rent vita doftande trumpeter. Den kallas också för orkidenarciss. Fråga efter den nästa gång ni funderar på att sätta lök. Underbar och lättodlad. Plantera den gärna med blå förgätmigej och blå pärlhyacinter.

balkansippa

Balkansippan Anemone ’White Splendour’ satte jag i en lång trälåda och samplanterade med aprikosa penseer. Den sprider sig villigt och ser ut som stora vitsippor i april. Plantera den gärna under buskar och träd. Lägg knölarna i blöt några timmar innan sättning så gror de lättare. Balkansippor finns i blått också. Här finns fler bilder på den.

Fritillaria persica

Kanske lite okänd.. men så vacker är den svarta klockliljan Fritillaria persica.

Trivs i varm mustig jord i soligt läge. Plantera lökarna djupt cirka 15 cm. Jag har satt nya i höst tillsammans med Allium ’Akbulak. Tror det kommer att bli magiskt fint i maj.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0