LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Probiotika för växterna

2017-07-14 | Min trädgård, Privat trädgård, Rosor, Växter, Victoria Skoglund

Jag har skrivit om Mikroferm tidigare. Men det är så bra att jag måste berätta hur jag använder det nu i min trädgård. Att växterna drabbas av skadeinsekter och olika svampsjukdomar är ju allmänt känt. För ett par år sedan började jag använda Mikroferm. Min ligusterhäck drabbades av en svamp som jag tror heter Cercoseptoria ligustrum. Bladen får svarta fläckar, gulnar och faller av. Jag provade förra året vid bladutspringet att spraya med Mikroferm, varannnan vecka i två månader. Till min stora glädje var angreppen minimala. Jag myllar även ner Bokashi kring plantorna som har samma effekt men i fast form. Läs mer om Bokashi här.

Mikroferm är ett slags probiotika för växterna. Precis som vi människor äter snälla bakterier för att stärka tarmfloran och vårt immunförsvar, kan man säga att Mikroferm har samma effekt på växterna. Den gör marken fruktsammare genom att stärka den gynnsamma mikrofloran.Den innehåller en mängd olika mjölksyrebakterier och jästsvampar som motverkar de ’farliga’ svamparna.

Igår klippte jag alla mina klot. Liguster, havtorn, idegran och buxbom fick nya sommarfrisyrer. Jag sprayar dem med Microferm och Guard efteråt. Ni hittar Mikroferm både i butiken på Zetas och i E-handeln. Klicka här.

Även ligusterhäcken blev fintrimmad och fick en dusch efteråt. I år är min trädgård friskare än någonsin.

Mina rosor får både bokashi och Microferm. Bokashi kan ni mylla ner i jorden i samband med plantering, men även ge en giva tidigt på våren och under sommaren. Det myllas ner i jorden under rosorna. Just nu blommar den vita ’Katharina Zeimet’ nedanför idegranshäcken och har inte tillstymmelse till rost eller svartfläckssjuka.

Bakom de vita rosorna växer perukbusken ’Grace’ med vackra mörktröda blad.

( Stockrosor får också som bekant rost på bladen. Spraya och vattna i förbyggande syfte.)

Viktigt att veta: Mikroferm hjälper ej redan angripna plantor, utan ska användas regelbundet år från år att stärka upp och förbygga svampangrepp. Det hjälper EJ mot skadeinsekter!

Glöm inte att beställa vidhäftningmedlet Guard för bättre effekt. Klicka här. 

Imorgon åker jag till Öland. Känns dock lite svårt att lämna trädgården när den är så vacker. Men Öland är också ett litet paradis med en vildare trädgård.

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0