LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Plommon, vispgrädde och nytt hull till höfterna

2018-10-08 | Mat & Bak, Victoria Skoglund

Trädgården är aldrig så vacker som efter ett silande fuktigt höstregn. Precis när solen tränger fram genom tunga moln och stänker guld över de sömniga växterna. Jag är precis som växterna när det blir kallare. Drar mig undan, förbereder kroppen för vintervila och antar ett blekare svagare yttre. Men mitt behov av att ha fint omkring mig tycks aldrig sina. Jag fyller korgar med glänsande höstlöv och lägger äpplen i stora skålar på terrassen. Både till fåglarna men också för mitt estetiska öga.  Lägger in plommon i sockerlag med vin och kanel och serverar med lösvispad grädde. Min trötta kropp behöver fyllas på inför kallt vinteride. Värmande hull kring höfter och barm. Jag bäddar in växterna i stora högar med löv och barkmull. Den nyplanterade fjärilsbusken får extra mycket täcke. Jag tar en ny portion plommon och grädde. Tänker att jag inte ska frysa bort den här vintern. Hull och mull. Bra för frusna kroppar och nakna växter.

Ingredienser

  • 1. Tips! Sött. Prova att byta ut strösockret mot råsocker, farin- eller muscovadosocker för att få en annorlunda smak. Ljust muscovado smakar kola. Mörkt muscovado smakar lakrits. Spara resterna. Om det blir något över kan du slå en skvätt konjak över plommonen i sin lag och spara några dagar i kylen.
  • 2. Blanda vin, socker och kanelstång i en kastrull. Låt koka ihop ca 10 minuter.
  • 3. Dela plommonen, kärna ur dem och skär i klyftor. Lägg klyftorna i en ugnsform (den ska helst vara djup och lite trång) och slå rödvinskoket över.
  • 4. Sätt ugnen på 80°. Beräkna 20–25 minuter från det att ugnen är varm. Minska tiden om plommonen är riktigt mogna.
  • 5. Låt plommonen svalna i den goda lagen och häll över i en stor glasburk.
  • 6. Servera med lösvispad grädde eller krämig vaniljglass.

 

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0