LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Plättar i en korg

2014-08-19 | Odla i kruka, Övervintring

Stor slideranka, Muehlenbeckia complexa. Skatten bland krukväxterna är sliderankan som också brukar kallas ’plättar i luften’. Slingrande, otämjbar med grenar smala som koppartråd och små gröna runda blanka blad trär jag upp henne på bågar i tid och otid. Utomhus låter jag henne växa fritt som en vävare bland mina sommarblommor. En växt som jag kombinerar i det oändliga. Den tycker inte om att torka ut och jag ger flytande näring under sommaren. Ljust och med skydd från den starkaste solstrålarna är det en krukväxt som repriserar i mitt hem varje år. På Zetas står hon i gigantiska lerkrukor där vi binder upp rankorna på höga rostiga ställningar. På vintern tas hon in och övervintras svalt. Jag har hört att de mer tjockbladiga med svarta grenar klarar vintrarna utomhus i Skåne.

Järnklot

I helgen har jag roat mig med plättarna igen!  Har köpt en gammal korg som kändes lite tom och naken när den stod uppställd på grusplanen.  Fick en ide efter jag trädde upp ’Plättar i luften’ på ett stort järnklot för en tid sedan. Jag planterade om en stor planta i en stor kruka och stoppade ner den i korgen. Sedan började några timmars pyssel..

Victoria Skoglund

Varje ranka träddes för hand..ja det tar en väldans tid. Men det blir så mycket vackrare om man har tålamodet.

Victoria Skoglund

Nästa år kommer korgen att översållas av de små gröna bladen. Både inuti och utanpå. Så snyggt! Men man måste hålla efter och trä in efterhand. Rankorna letar sig inte in mellan spjälorna av sig själva. Om ni inte hittar stora plantor av sliderankan, kan ni plantera flera små i en kruka. Beroende på hur stort arrangemang ni vill ha?

Plättar i luften

Järnkloten finns att köpa på Zetas och krukan likaså. Våra svarta krukor får denna vackra patina efter ett par år. I vinter kommer jag att linda in dem i bubbelplast från topp till tå. Ställa dem på frigolitplattor och in i ett mörkt kallt garage. De brukar klara sig fint hela vintern utan vatten från november-mars.

Victoria Skoglund

I det runda fatet växer gråtimjan som trivs i soligt läge med minimalt med jord och vatten.

Kram V.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0