LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Plantering & skötsel av svavelpioner

2022-08-03 | Odling

Svavelpion – plantering & skötsel

Svavelpion, Paeonia mlokosewitschii, är en raritet som skattas högt av växtkännarna. De feta spirande skotten brister på våren ut i vad den engelska trädgårdsexperten Gertrude Jekyll beskrev som ”kära rosiga trynen” som gör sig vackert i den vårsvarta jorden. Blomningen, som i Mellansverige infaller i maj, ger en tid av andakt och ingen annan pion har ett så stiligt grågrönt bladverk som denna. När fruktkapslarna brister och de starkt ceriseröda och blanksvarta fröna blänker i höstsolen inser man vilken glädje denna raritet för med sig in i våra trädgårdar. När man väl fått tag på en av skönheterna gäller det att följa konstens alla regler för att få den att trivas.

VÄXTPLATS
Svavelpionen kommer från Kaukasus där den växer på soliga sluttningar och i avenbok- och ekskogar. I motsats till de flesta andra pioner måste svavelpionen odlas i full sol. Välj en väldränerad plats, gärna upphöjd bädd eller ovanför en stödmur. Pioner är fint sällskap till många olika växter. Här ett buxbomsklot, purpurlök och perenner på ett par olika nivåer. De flesta pioner är mycket härdiga växter och det gäller även svavelpionen, zon 6 med vintertäckning och rätt placering.

JORD
Svavelpion trivs bäst i en mullrik, gärna något lerhaltig, väldränerad jord med ett jorddjup på 50 cm. Ej sandjord. Luckra upp den befintliga jorden och jordförbättra vid behov genom att blanda i t ex rosjord, barkmull eller välförmultnad kompost.

PLANTERING
Den lilla nyköpta planta som finns i krukan är redan runt fem år gammal räknat från sådd. Plantera grunt, på samma nivå som plantan sitter i krukan. De små knopparna (blivande skott) ska ligga strax under markytan. Vattna väl och gödsla inte i samband med planteringen.

GÖDSLING
På våren och direkt efter blomning kan man tillföra benmjöl, ett tunt lager välförmultnad kogödsel eller träaska. Det ger plantan näring inför nästa år. Träaskan strös på marken, benmjöl och kogödsel nedmyllas i ytan runt plantan – försiktigt så att det grunda rotsystemet inte skadas. Obs! Använd inte för mycket kväverika gödselmedel på dina pioner.

HÖST- OCH VINTERTÄCKNING
I södra och mellersta Sverige behöver svavelpionen inte täckas. I norra Sverige kan man hjälpa plantorna genom att täcka marken med t ex ormbunksblad, ett utmärkt täckmaterial som håller sig torrt och stadigt. Täckningen gör att tjälen inte går lika hårt åt växten.

FINT SÄLLSKAP TILL SVAVELPIONEN
Den svarta tulpanen ’Queen of Night’ gör sig fint bredvid denna tidigblommande pionskönhet. Andra sällskapsväxter är gulbladig funkia ’Sum and Substance’, amsonia, alunrot ’Obsidian’, jättedaggkåpa, gul lupin, kejsarkrona.

VARIERANDE BLOMFÄRG
Frösådda plantors blomfärg kan variera i nyanser från ljus till mörkare gul. Det förekommer även plantor med dragning åt rosa. För att säkert få samma färg som moderplantan krävs delning.

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0