LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Plantering & skötsel av magnolia

2022-08-03 | Odling

Växtråd Magnolia

I naturen växer magnolior i djup lövjord, vanligtvis i gles skog med lätt skugga. Regnmängden är åtta gånger större än i Sverige och somrarna heta. Försök efterlikna magnolians ursprungliga växtplats så mycket som möjligt när du planterar hemma i din egen trädgård.

Växtplats

Välj en någorlunda vindskyddad och inte alltför torr plats, i sol eller i skimrande, vandrande skugga. Platsen måste vara väldränerad, ingen magnolia tål att stå i blöta.

Jord

Magnolia behöver en lucker, mull- och näringsrik jord. Vissa arter vill dessutom ha lågt pH-värde alltså en något sur jord. En bra grund får man genom att blanda den befintliga jorden med lövkompost och naturell torv alternativt lövkompost och rododendronjord. Trädgårdskompost, komposterad kogödsel i köpesäck och barkmull är andra ingredienser man kan använda som jordförbättring till magnoliabädden.

Lövkompost kan man tillverka själv: Fyll en svart sopsäck med nedfallna höstlöv. Knyt igen säcken och stick hål här och där runt om så att det kommer in luft. Låt säcken ligga i ett skuggigt hörn, vänd gärna på den någon gång. Efter 1–2 år har löven brutits ned till en grovfibrig massa som går bra att använda till jordförbättring och plantering. Observera att kompost, lövkompost och annat organiskt material som inte är helt nedbrutet enbart ska användas i markens ytligare skikt, inte grävas ner i botten av planteringsbädden. Annars kan det bli syrebrist för rötterna. Jämför med naturen där löv, barr och andra grova växtrester alltid hamnar längst upp!

Plantering

Planteringsytan ska vara minst 70 cm bred och cirka 70 cm djup. Blanda det mullrika, jordförbättrande materialet med den befintliga jorden till en lucker växtbädd. Plantera så att övre delen av klumpen hamnar på samma nivå som markytan. Magnolior har känsliga rötter så trampa eller tryck inte till hårt runt plantan! Lämna också en rejäl öppen markyta runt om eller plantera marktäckande perenner som inte konkurrerar med magnolian.

MAGNOLIA

Skötsel

Gödsling är inte nödvändig det första året om planteringsbädden förbättrats enligt ovan. Tillför gärna benmjöl eller Chrysan på våren åren framöver. En årlig giva kompost eller kogödsel är också bra. Magnolior tycker inte om torka så vattning är något man måste vara noga med. Mängden vatten som behövs beror på jord, läge, nederbörd m m. Vår och försommar är en period då man får vara extra uppmärksam – många magnolior (både nyplanterade och etablerade exemplar) är känsliga för vårtorka. Vattna även under torrperioder på sommaren. Det är mycket viktigt att den nyplanterade magnolian får tillräckligt med vatten. Samtidigt bör alltför kraftig vattning tidigt på våren innan bladen slagit ut och tillväxten kommit igång undvikas, det gäller både den nya och den etablerade plantan. På hösten kan man med fördel kratta in ett tjockt lövlager under plantan, särskilt i kallare områden. Låt löven ligga kvar och förmultna, de blir med tiden fin mylla.

Beskäring

Magnolia ska inte beskäras. Om det av utrymmesskäl är nödvändigt att korta in någon gren ska det göras under sensommar eller tidig höst, juli–september.

Marktäckare Under Magnolia

Det går bra att plantera marktäckande perenner under magnolian. Förslag på lämpliga marktäckare: blodört ’Sanguinaria’, sockblomma ’Epimedium’, lungört ’Pulmonaria’, funkia ’Hosta’, prickbräcka ’Saxifraga rotundifolia’, alunrot ’Heuchera’, koeransk plymspirea ’Aruncus aethusifolius’, liten praktdaggkåpa ’Alchemilla epipsila’.

 

Se hela vårt sortiment för träd och buskar här! (Observera att vårt sortiment skiljer sig från det i fysisk butik.)

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0