LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Planteringsråd barrotade rosor

2023-02-20 | Odling

Plantera barrotade rosor

Rosen är en av våra mest älskade växter i trädgården. Med sin doft och vackra utseende är den både klassisk och tidlös. Barrotade rosor går att odla både på friland och kruka. Följ våra odlingsråd så kommer inom några månader få njuta av vackra blommande rosor.

Utforska årets roskollektion här! 

När du fått hem din ros

Om du inte kan plantera rosen direkt ska den förvaras på en frostfri sval plats. Rötterna ska hållas jämnt fuktiga och får gärna vara kvar i påsen om den förvaras i skugga och ej i solen. Det går också bra att jordsslå rötterna i en kruka eller i rabatten tills det är dags för plantering. Barrotade rosor kan planteras både tidig vår och sen höst.

Det här behöver du:

• Barrotad ros
• Planteringsjord (näringsrik, väldränerad & lerhaltig)
• En hink med vatten
Zetas rosgödsel
• Sekatör

Plantering i rabatt

• Fyll en hink med vatten och jord så att det blir lite som en jordvälling. Låt rötterna stå och dra ett par timmar innan plantering.

• Gräv en grop så att det blir gott om plats för rötterna cirka 40x40cm. Jordförbättra med kogödsel och gärna med Zetas rosgödsel som innehåller nyttiga svampar/mykorrhizza.

• Om rötterna är långa så är det bättre att korta in dem med en sekatör istället för att böja dem i gropen.

• Knölen på rosen (ockuleringsstället) ska hamna cirka 10 cm under jordytan.

• Fyll på med jord och vattna ordentligt så att vattnet når rötterna. Tryck till runt plantan så att den står stadigt.

• Rosor älskar sol, men tycker inte om att stå trängda i ett hörn där bladen kan bli brända. Vattna regelbundet och ge näring under maj-juli. Klipp bort vissnande blommor ner till nästa bladveck så bildas nya skott.

 

Plantering i kruka

• Fyll en hink med vatten och jord så att det blir lite som en lervälling. Låt rötterna stå och dra ett par timmar innan plantering.

• Välj en kruka som är minst 40 cm bred och 50 cm hög och har hål i botten. Stor kruka gör att rosen lättare klarar vintern. En stor kruka gör också att du inte behöver vattna lika ofta samt att risken för sjukdomar och ohyra minskar. Ju större kruka du väljer är risken mindre att rosen fryser under vintern, samt utsätts för torka och lättare får löss och andra svampsjukdomar.

• Välj näringsrik planteringsjord eller rosjord och blanda i Zetas rosgödsel.

• Knölen på rosen (ockuleringsstället) ska hamna cirka 10 cm under jordytan.

• Klipp rötterna istället för vika ner dem i krukan. Fyll på med jord och håll jorden jämnt fuktig.

• Rosor älskar sol, men tycker inte om att stå trängda i ett hörn där bladen kan bli brända. Vattna regelbundet och ge näring under maj-juli. Klipp bort vissnande blommor ner till nästa bladveck så bildas nya skott.

Övervintring

Övervintra rosen på en skyddad plats till exempel inlindad i ett isolerande material eller ställ ner i en termosäck intill en husvägg, kallt förråd eller växthus. Ställ krukan på ett par klossar eller en frigolitplatta så att krukan inte bottenfryser. Rosor som övervintras i kruka är mer utsatta och behöver extra omsorg att klara kylan. Se till att jorden ej är för blöt innan vinterförvaringen. Den klarar sig bättre om jorden är någorlunda torr innan kylan kommer.

Rosor får ofta bladlöss och de bekämpas bäst med att spola av blad och knoppar regelbundet med en hård vattenstråle. Om det inte hjälper kan man spraya dem med en blandning av 1 liter vatten, 1 deciliter såpa och 1 msk rödsprit.

Blir rosen angripen av svampsjukdomar som är mycket vanligt tex, svartfläckssjuka eller rost bör de angripna bladen plockas bort omedelbart och slängas i soporna. Se till att rosorna står fritt, då svampen frodas som bäst i hög luftfuktighet och stillastående luft. Vattna rosorna regelbundet då vattenspända grenar har större motståndskraft mot sjukdomar.

Stort lycka till!

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser man pioner blomma länge på övergivna tomter.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0