LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jag har planterat flera olika slags häckar i min trädgård. Här ser ni klippta rödvideklot ovanför naturstensmuren. Mellan dem har jag börjat sätta dvärgsyrener, Syringa meyeri ’Palibin’ som blommar i juni med violetta doftande blommor. I augusti blommar syrenerna om till min stora glädje. Rödvidekloten beskar jag hårt redan första våren vid plantering för att de skulle bli riktigt täta bollar.

lammoran

Köksträdgården är inramad av liguster som jag beskär två till tre gånger om året. Läs mer om hur jag planterade den här.

Bilden nedanför är tagen tidigt i våras när ligusterhäcken är i skirt bladutspring.

ligusterhack

Förra året blev min liguster sjuk och jag tror det var svampen Cercoseptoria ligustrum, Bladen gulnade, fick svarta fläckar och trillade av. Jag har sprayat den en gång i månaden med Mikroferm och har endast sett ett fåtal angrepp i år. Men det har också varit en torrare sommar än förra året vilket också kan ha haft betydelse för spridningen av svampen. Jag tänker iallafall fortsätta att både vattna och spraya häcken i förebyggande syfte.

Läs mer om Mikroferm här.

ligusterhacken

Ligusterhäcken ger än fin inramning till köksträdgården. Ett annat härdigare alternativ är måbär som också har ett tidigare bladutspring på våren. Läs mer om den här.

Bilden nedan är tagen i mitten av augusti och vi har precis beskurit rödvidekloten och ligusterhäcken för andra gången.

idegranshack

Funderar ni på att plantera en vintergrön häck så är jag mycket förtjust i idegran. Jag valde sorten Taxus media ’Hilli’ som är en av de bästa städsegröna häckar jag känner till. Den kan man köpa i flera olika storlekar. Jag valde färdig häck och satte tre stycken per meter tätt intill varandra.

idegranshack-1

I år har vi bara beskurit den en gång i juni då tillväxten inte varit så stor på grund av torr väderlek. Den växer även som mindre häck intill terrassen och muren kring gäststugan. Den ger en vacker struktur och ram till trädgården vintertid.

idegran-3

På bilden ser ni idegranshäck och klippta havtornsklot. Havtornskloten beskär jag i april och i augusti.

Hösten är en utmärkt tid att sätta häck. Det finns många bra sorter att välja bland och är ni otåliga kan man beställa färdig häck och få insynsskydd och resultat på en gång.  På Zetas har vi många olika sorter att välja på. Kika in i vår webbshop för att läsa mer om färdig häck och priser.

Lycka till / Victoria

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0