LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Plantera en magnolia

2015-04-14 | Växter, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Jag fick även många frågor i lördags på Nyhetsmorgon om de vackra magnoliorna som blommade i studion.

Jag vill tipsa om en av de mest lättodlade sorterna Magnolia ’Leonard Messel’. De finns att köpa både som buske eller uppstammade träd. Sorten är vanlig och finns hos de flesta välsorterade handelsträdgårdar.

magnolia leonard messel

Foto: Lena Granefelt

Zetas stolthet och passion i vår visningsträdgård. Ett litet elegant träd eller buske som har ett upprätt växtsätt och mörkgrönt bladverk. Bladknopparna är omslutna av ett ludet knoppskal och på bara grenar i maj slår hon ut fjärilslika ljust rosa blommor. Den kräver humusrik jord. Blanda upp den gamla jorden med rejäla mängder grov kalkfri torvmull, rododendronjord, barkmull och kompost. Under våren behöver särskilt nyplanterade magnolior mycket vatten, men rötterna får absolut inte stå för blött. Magnolior vill stå i ett vindskyddat läge och täckas med väv mot brännande vårsol.

 

magnolia-leonard-messel

Magnolia ’Leonard Messel’

Marken undertill bör bibehållas skuggig och sval då den växer med ytliga rötter. Röd sockblomma, Epimedium x rubrum, myskmadra, Galium odoratum är förnämliga marktäckare som hjälper till att hålla jorden fuktig. Många av de storvuxna sorterna skuggar sin egen mark när de blivit tillräckligt stora. Det är en myt att magnolior skulle vara svårodlade. Den bästa tiden för plantering är vår och försommar, då har de gott om tid att rota sig innan vintern. När de väl etablerats är det en växt att älska i oändlighet.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0