LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Päronkvitten på Tv4

2016-04-20 | TV4, Växter, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Imorgon bitti i Fröpanelen Tv4 kommer jag att berätta om ett träd som jag inte odlat själv, men är mycket nyfiken på. Förra sommaren såg jag ett träd i tantolunden på Söder i Stockholm och blev fullständigt hänförd. Ett fyra meter högt träd med en stam med vackert brunfläckig något flagnande bark. På dignande grenar hängde stora päronlika gula frukter.

Min trädgårdsmästar pappa sa då att det är ett av världens vackraste och spännande träd.

I maj blommar päronkvitten med ljuvliga mycket vackra blekrosa blommor.

Under september brukar frukterna börja mogna och de brukar vara helt klara för skörd strax innan frost. De är för träiga att äta direkt, men går att koka till den ljuvligaste marmelad eller en rosenröd gele. Mycket god med en smakrik gorgonzola och rostat bröd.

 Cydonia oblonga ’Vranja’ är det det vetenskapliga namnet. Tar man in en frukt och lägger på ett fat så sprider sig en underbar doft i rummet som påminner om tuttifrutti. När frukterna börjar dofta är det ett tecken på att de är klara för plockning.

Päronkvitten

Det finns ett litet krux.. och det är att trädet inte riktigt är härdigt. Den klarar zon 2 på väldränerat varm solig plats. Har även hört att det kan klara zon 3 i gynnsamt läge. Den önskar växa i näringsrik jord.

päronkvitten

Visst är detta träd en utmaning och jag kan inte lova några garantier. Jag vill bara förmedla min upplevelse som päronkvitten bjöd på en sensommardag förra året. Har ni en trädgård i zon 2-3 i gynnsamt lägge tycker jag ni ska prova.

( Bilden har jag hittat på Pintrest )

/ V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0