I helgen har vi börjat vinterbädda trädgården. Nästan alla växter som står i kruka flyttas in i vårt garage. Det är ett kallgarage med minimalt med ljusinsläpp. Det blir minusgrader, men en aning fuktigt då det står i skuggan och intill ett berg. Lite som en jordkällare. Härinne står alla japanska lönnar, perenner såsom gråmalvor, gräs, stenkyndel, gräs, fikonträd m.m.

I år har jag inte kunnat hjälpa till då jag har problem med en utsliten axel. ( ska dock operera den i december och kommer att bli som ny till nästa vår ) Gissa om jag längtar efter att bli stark och hjälpsam igen. Det är ett tungt arbete att vara trädgårdsmästare och jag kan väl säga att Johan inte är helt glad över mitt stora intresse att odla i kruka..

76

Jag klipper inte ner några växter. De ställs in precis som de är och jorden är lätt fuktig. De får inget vatten under vintern och de tappar alla sina blad. I mars när vädret blir mildare tar vi fram dem i skuggan och låter dem vakna långsamt.

o%cc%88vervintra-va%cc%88xter-i-kruka

Fikonträdet tappar alla sina blad men får nya i början av maj. Gräset klipper jag ner när de tas fram, likaså alla perenner.

fikontrad

I år flyttar vi även in klotlönnarna, trots att de är så tunga. De fick så svåra vinterskador i år att jag inte vill chansa. Det är dyrt och ett tungt arbete att byta ut träd också. Ni kan läsa  mer om hur vi vinterskyddar växterna, bland annat våra fliksumakar som får stå kvar ute.

648

Johan är på väg upp med en av många krukor till vårt garage.

appaelkaka

Jag dukade upp fika utomhus för att muntra upp Johan. Toscaäpplen med vaniljgrädde och kaffe.

dahliaknolar

Pelargonerna får stå i ett uppvärmt pumprum och likaså dahliarötterna. Där är det mörkt och cirka 15 grader varmt. Jag ger pelargonerna vatten en gång i månaden. Klipper ner dem i februari och planterar om. Dahliarötterna får ligga i en papplåda med torvmull och får inget vatten under vintern.

 

cafe-au-lait

Vill visa en bild från i somras på de magnifika dahliablommorna. Sorten heter ‘Cafe au lait‘ och är en ljuvlig hög sort som blommar med gigantiska aprikosa blommor.

plattar-i-luften

‘Plättarna i luften’ som växer på järnklotet får komma in i det kalla garaget. Har övervintrat tre år i rad utan problem. Läs mer om det här. Ja, det är proppfullt i detta garage. Men åhhh så fint det är på vår terrass under sommaren. Järnkloten finns nu i Zetas webbshop. Dock i begränsat lager då det är svårt att få tag i dessa.

overvintra-vaxter-i-kruka

Tulpanerna som jag satt i kruka får också komma in här. Tar fram dem samtidigt som de andra växterna i mars.

tulpan-i-kruka

Skördade de sista chilifrukterna och slängde plantorna på komposten. Jag har inte plats och heller ingen till tilläggsbelysning för att lyckas med dem så jag räknar de som ettåriga.

chili

De svarta petuniorna får stå kvar tills frosten tar dem. Har inte hjärta att slänga dem på komposten ännu.

petunia

Plockade in de sista doftliljorna och övervintrar knölarna på samma sätt som dahliorna. Detta är en gladiol ( Gladiolus murielae ) och är inte härdig som liljelökar. ( Lilium )

doftlilja

Efter ett sånt här inlägg brukar det komma in mängder med frågor om hur ni ska övervintra växter. Tyvärr så har jag en fullspäckad jobbvecka på Zetas och har inte möjlighet att svara på enskilda frågor. Men googlar ni på era växter och övervintring så hittar ni bra informativa svar på många trädgårdssidor.

/ Victoria

 

 

 

Välkommen till Zetas Trädgård

Vi delar med oss av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

X