Eftersom jag får så många frågor om hur jag övervintrar de japanska lönnarna så tänkte jag att ett blogginlägg om detta delikata ämne vore på sin plats nu i oktober.
Jag brukar vänta med att in lönnarna tills frosten tagit bladen och de tappat dem.
Det är alltså ingen brådska, utan de tål minusgrader. Jag tycker till och med att det är bättre om de utsatts för kyla och att de är inställda på sin vintervila. Om de inte tappat sina blad så kan ni dra av dem för hand, så slipper ni allt skräp på golvet.
Mina lönnar står i ett mörkt kallt garage där det kan bli minusgrader. Alltså helt ouppvärmt! De får inget vatten under vintern och jag tycker de mår bäst om jorden är torr mellan november-april. Jag plockar ut dem ur garaget i mars-april beroende på väder men..
Det är på våren det kan bli mest kritiskt!
Blir det plusgrader och solen samt ljuset väcker dem till liv kan de små nyutsprungna bladen frysa om det blir kalla nätter eller dagar. Därför ska ni ej ha för bråttom att ställa ut dem och ha järnkoll på temperaturen! Vattna ytterst sparsamt tills de har utvecklat en ordentlig bladmassa. De behöver. inget vatten när de inte har några blad. Ganska logiskt..eller hur?
Den japanska lönnen till vänster heter Acer ’Atropurpureum’ och lönnen på muren heter Acer ’Garnet’.
Har ni inte möjlighet att ställa in era lönnar så rekommenderar jag att ni lindar in dem i ett isolerande och vindskyddande material. Ställ in dem mot väggen och under tak.
Bilden ovan visar en lönn tidigt på våren nyss uttagen från garaget.
( Jag har inte möjlighet att ge rådgivning här i bloggen och hoppas på förståelse då tiden inte räcker till på kvällarna. )
Här hittar ni vårt sortiment av träd & buskar – sortimentet varierar från säsong till säsong och mer finns att handla i Zetas handelsträdgård.
/ Victoria