LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Oemotståndliga doftliljor

2018-03-20 | Blandat, Lökar, Odla i kruka, Victoria Skoglund

Jag har skrivit om den här liljan förut, men jag tycker så mycket om den och vill att ni ska prova den. Doftliljor sätts som lökar/knölar i kruka inomhus mars-april. När nattfrosten är över så planteras de ut i rabatten eller i en kruka.

Jag har alltid odlat dem i kruka som solitärer. I år funderar jag på att samplantera dem med fjädergräs som får mjuka ’svajiga’ strån som jag tror kan bli en fin kontrast till de spetsiga bladen. Blommorna påminner om vita svävande fjärilar med vinröd botten.

Här har jag tagit in dem som snitt i en stor brun medicinkruka. Doften är fantastisk. Om kvällarna så sprider den en myskliknande söt doft i hela rummet eller på terrassen.

Den är lättodlad! Den vill växa i näringsrik jord och i soligt vindskyddat läge. Nackdelen är väl kanske att jag tycker den börjar blomma ganska sent på sommaren. Men håller dock länge på hösten.

Knölarna måste tas in på vintern, precis som dahlior och förvaras frostfritt. Jag brukar lyfta in hela krukan i vårt förråd och där får den stå utan vatten i totalt mörker. Jag brukar ta fram dem i april och i år ska jag ställa in dem i växthuset på förkultivering. Det går också bra att ta upp dem ur krukan om hösten. Skaka av all jord och lägga dem på tork. Därefter lägga dem i en pappåse mörkt och svalt. Det är dock en billig knöl så vill man inte göra sig besväret så kan man ju alltid köpa nya varje vår. Ni hittar fina knölar i Zetas e-handel. Klicka här.

Doftlilja  I  Zetas Trädgård

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0