LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla vitlök

2022-08-03 | Odling

Såhär odlar du vitlök

Vitlök Allium sativum odlas lämpligen på djuparbetande, humus och näringsrika sandjordar eller medeltunga sandblandade lerjordar. Får vitlöken stå i för våt jord kommer den att rutttna under vintern. Lämplig planteringstid är från mitten av september i norra Sverige, mitten av oktober i mellansverige och t.o.m. november i södra Sverige. Om löken planteras för tidigt hinner den växa för mycket under hösten vilket kan medföra att den lättare skadas under vintern.

Utsädesåtgången är ca. 2 lökar per m². Detta motsvarar ca 2kg per 10/m². Med 10-15 cm plantavstånd går det ca. 1 lök per löpmeter.

En lök av sorten SABADROME har 10-14 klyftor. Dela löken i klyftor. Klyftorna planteras med rotändan ner med ca. 35-40 cm radavstånd och ca. 10-15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 4-5 cm jord täcker klyftorna. Använd inte färsk stallgödsel eller färsk kompost när du gödslar. Om du använder naturgödsel/kompost ska den vara väl brunnen/förmultnad.

TÄNK PÅ ATT GÖDSLA TIDIGT redan när snön smälter, och sedan ett par gånger till före midsommar. Den första vitlöken kan skördas som färsk i början på sommaren med en 2-4 cm stor lök och helt grön blast. I mitten av juli, början på augusti är det dags att skörda. Du får prova dig fram för bästa tidpunkt. Blasten har delvis gulnat och löken är klar. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp. Låt löken torka ordentligt på ett luftigt och varmt ställe i ca. 2 veckor. Bästa temperaturen för långtidslagring är torrt och rumstemperatur.

Lycka till med din vitlöksodling!

Här kan du se Zetas vitlökssortiment! (Observera att produktsortimentet på e-handeln kan skilja sig från den fysiska butiken.)

 

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0