LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla vallmo

2022-08-03 | Odling

Odla vallmo

Vallmon förgyller trädgården med sina prassliga, kjolliknande blommor som kan göra vilken fashionista som helst grön av avund. Dessutom är de vackra under hela säsongen, från knopp till blomma och när fröställningarna har bildats i slutet av säsongen. Kanske är den särskilt ljuvlig i eftermiddagssolens släpande solljus, framför allt i knoppstadiet.

Det är en stor familj som består av hela 120 arter, både ett – och fleråriga. Alla är de uppskattade av pollinatörer men de enkla sorterna är särskilt besökta av de så viktiga insekterna. Här i Sverige är det framför allt de ettåriga som vi älskar allra mest. I vårt sortiment här på Zetas ingår ettåringarna opievallmo, fjädervallmo och kornvallmo bland annat.

Generellt kan man säga att vallmo är en lättodlad och tålig växt. Bäst trivs den i väldränerad och näringsrik jord. Men vallmon kan också växa på mer näringsfattiga platser. Räkna dock inte med att de utvecklas lika kraftfullt i mager jord. Vackra blir de dock hur som helst. De handlar också om en torktålig växt men vill du ha kraftiga blommor så gynnas både tillväxt och blomning i fuktig jord.

 

Det här behöver du:

Vallmofrön
Såjord eller planteringsjord
Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
Vatten
För utplantering:
Mullrik sandblandad jord
Victorias Organiska näring
Krukor, urnor, pallkrage eller en plats i rabatten

 

Såhär gör du:

Det finns egentligen två sätt att odla vallmo – genom direktsådd på växtplatsen eller genom förkultivering inomhus. De ettåriga sorterna kan med fördel frösås direkt medan de fleråriga utvecklas bäst om de förkultiveras inomhus. Det är dock många som föredrar att förkultivera även de ettåriga för att säkerställa att plantorna blir knubbiga och motståndskraftiga med en så tidig blomning som möjligt. Har du till exempel mördarsniglar i din trädgård så är förkultivering att föredra.

 

Förkultivering

Förkultivera vallmo från början av mars ungefär. Fyll ett plasttråg eller annat lämpligt odlingskärl med såjord, vattna och sprid ut fröna. Blanda lätt och skydda med ett lock av något slag. Placera krukan ljust där det är cirka 20 – 22 grader. Låt fröna växa till fina plantor. Om du börjat tidigt kan du skola ut de små plantorna, det vill säga plantera dem i en något större kruka med jord för att på det sättet få dem att bli ännu kraftigare innan utplantering. Plantera dem i rabatten när jorden är tillräckligt varm. Glöm inte bort att avhärda, det vill säga vänja plantorna vid utomhustemperatur innan de planteras ut.

 

Direktså

Direktså vallmo genom att sprida ut dem på växtplatsen från maj till september i väldränerad, fuktig och näringsrik jord. Vattna regelbundet, särskilt under groningsperioden. Vissa sorter går även bra att direktså på hösten vilket ger tidigare blomning.

Skötsel av vallmo

För bästa resultat av odlingarna ska du regelbundet gödsla med Victorias organiska växtnäring var tredje vecka. Likt många annueller gynnas vallmo av att man skördar regelbundet och plockar bort blommor som blommat över.

Har du väl bjudit upp vallmon till dans så kan du räkna med att de stannar. Med vindens hjälp sprider de sig och kan dyka upp lite var stans i trädgården framöver. Ett tips är också att spara vallmons frökapslar om det blir några kvar i slutet av säsongen. Nästkommande säsong kan du knäcka dem och sprid fröna direkt på växtplatsen i fuktig jord. Glöm inte bort att märka kapslarna så att du kommer ihåg vilka sorter du sår

På bilden ser ni vår vackra vallmomix ’Silver Meadow’

Utforska säsongens vallmosorter här. 

Stort lycka till!

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0