LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla solrosor

2022-08-03 | Odling

Odla solrosor

Glädjespridare och symbolen för själva sommaren, så skulle man kortfattat kunna beskriva solrosen. Numera är den här blomman också så mycket mer än de tvåmetershöga plantorna med jättestora solgula blommor på kvastskafttjocka stjälkar som man i första hand tänker på. Fortfarande håller sig de flesta sorter inom den gula färgskalan men det finns även många i olika röda nyanser. Vi har valt ut ett par sorter som blir runt en meter höga. Blommorna är medelstora och båda är sorter med stjälkar som förgrenar sig bra så att det blir så många blommor som möjligt på varje planta. 

 

Det här behöver du: 

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus,odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

Såhär gör du:  

Solrosor kan förkultiveras inomhus på våren. Använd gärna en större kruka, fyll den till dryga hälften med vanlig planteringsjord. Toppa med såjord och tryck ner fröerna till ungefär en centimeters djup i jorden. Vattna och placera krukan varmt. När de första bladen börjar sticka upp ur jorden ska sådden placeras ljusare och svalare. Skola ut de små plantorna i större krukor eller plantera ut dem direkt om risken för frost är över. Glöm inte bort att avhärda plantorna innan du sätter ner dem i marken.

Det går också att så solrosor direkt på växtplatsen men det tar då längre tid innan de utvecklas till stora plantor.

Skötsel

Solrosor kan behöva stödjas med en pinne eller en spaljé. De trivs i de flesta välgödslade jordar men behöver vattnas regelbundet – de är törstiga. Ge dem gärna gödsel då och då. Vi rekommenderar Victorias organiska flytande växtnäring ungefär var tredje vecka.

Stor lycka till!

 (Observera att sortimentet i vår webbshopp kan skilja sig från den fysiska butiken i Stockholm)

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0