LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla rudbeckia

2022-08-03 | Odling

Odla rudbeckia

Det som framför allt kännetecknar rudbeckian är den utstående knappen som är omgärdad av elipsformade kronblad i olika färger, oftast i gyllene gula toner. Mest bekanta är vi nog med den fleråriga röda rudbeckian som allmänt kallas för solhatt, helt enkelt för att blomman liknar de hattar som vi bär på sommaren för att skydda oss mot sol. Men numera har den fått ett eget släkte, Echinacea eftersom forskare har upptäckt att den skiljer sig rejält från de andra.

Till Zetas frösortiment har vi valt en ettårig rudbeckia som vi tycker passar i vårt sortiment. Det vi föll för var färgerna som tillsammans med de dubbla något lockiga blommorna får ett mjukare formspråk än andra och som därför smälter in fint rabatten, som solitär eller tillsammans med andra växter.


Det här behöver du: 

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

Förkultivering

Den ettåriga rudbeckian ska förkultiveras inomhus i mars ungefär. Fukta jorden före sådd och tryck ner fröerna lätt på ytan. Täck med ett transparent lock som försetts med luftningshål. När fröerna har grott ska odlingen placeras ljust och svalt. Skola ut plantorna i lite större krukor så blir växer plantorna till sig lite ytterligare innan utplantering. Om frostrisken har passerat kan du avhärda plantorna och sätta ut dem i väldränerad fuktig jord. Vattna regelbundet och gödsla var tredje vecka med Victorias organiska flytande gödsel.

Stort lycka till!

 

Ta del av vårt fantastiska sortiment av blomfröer.

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0